PORTES OBERTES
Cultura 22/10/2011

Edificis sense secrets

Catalina Serra
2 min
Edificis sense secrets

Avui, a les onze del matí, Josep Llinàs serà a les portes de l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) de Barcelona per explicar a qui vulgui sentir-lo com va idear aquesta delicada i a la vegada espectacular arquitectura en la qual va voler, en paraules seves, "conservar la visió i protegir la vista". És a dir, potenciar les magnífiques vistes sobre la ciutat evitant al mateix temps una llum excessiva. Llinàs, ja un referent de l'arquitectura catalana, és un dels molts autors que avui i demà es posen al servei del públic per explicar la seva obra en el marc de la iniciativa48 Open House BCN(www.48openhousebarcelona.org), que obrirà de manera gratuïta 155 edificis de la ciutat. "L'any passat ja ho vaig fer, i l'experiència va ser molt bona", comenta Llinàs. "És una bona ocasió d'entrar a edificis on no aniries normalment, de visitar espais que normalment no estan oberts al públic i amb les explicacions de la gent que els ha dissenyat, que penso que pot resultar interessant".

Casa Planells, inèdita

Arturo Frediani és la primera vegada que hi participa, però el seu despatx, sens dubte, serà la gran atracció d'aquesta segona edició d'una iniciativa que l'any passat ja va convocar uns 40.000 ciutadans. Ell serà, diumenge al matí, a la Casa Planells, l'obra més emblemàtica de Josep Maria Jujol a Barcelona. Des del gener hi té la seu Space Invaders, el seu despatx, i n'han restaurat l'interior recuperant el paviment original i tornant la bellesa original a l'obra de l'únic arquitecte modernista que fa ombra a Gaudí. "És la primera vegada que es pot veure aquest espai a nivell popular, i val la pena perquè és un dúplex en què tots els metres quadrats estan optimitzats de manera molt imaginativa", comenta Frediani. "A més, és un edifici que s'avança al seu temps incorporant elements del racionalisme que trigaran anys a veure's".

La Casa Planells, ara a l'espera d'una reforma integral i delicada que té la seva ondulant façana coberta per bastides, és una de les estrelles d'aquest festival d'arquitectura. Però no és l'única. Qui no ho conegui també té l'oportunitat d'entrar al Cercle del Liceu (i gaudir així del petit museu modernista que és tot el seu interior); recórrer les estances del Palau Moxó (un edifici barroc que va estar habitat fins el 2000, i ara, amb el mobiliari original, es lloga per a tot tipus d'esdeveniments); pujar a la Torre d'Aigües de la Catalana de Gas de la Barceloneta o, encara més insòlit, veure les vistes des del pis 16 de la brutalista torre d'Acesa de la Travessera de Gràcia.

Activitat gratuïta

La llista seria llarga, n'hi ha de tot tipus. Des de capelles gòtiques fins a torres d'alta tecnologia, passant per un bon seguit d'edificis modernistes o per l'original visita a habitatges particulars rehabilitats amb enginy. "L'objectiu és acostar l'arquitectura a la gent d'una manera molt directa, i per això és una activitat gratuïta que s'estén per tots els districtes, de manera que és fàcil que tothom tingui un lloc a prop de casa per poder visitar", explica Janice Moret, una de les organitzadores d'aquesta iniciativa del col·lectiu Arquitectura Reversible, que compta amb patrocini públic i privat. Aquest any hi ha activitats paral·leles, com la Ruta Sagnier, una visita comentada al passeig de Sant Joan amb les autores de l'última reforma o un passeig reivindicatiu de l'urbanisme de Nou Barris. Doncs això, un festival d'arquitectura.

stats