Cultura 17/05/2018

'Dues Catalunyes': el nom del documental sobre el Procés que s'estrenarà aquesta tardor a Netflix

Álvaro Longoria dirigeix un treball que pretén explicar els últims mesos del conflicte català

Mireia Esteve
2 min
El director Álvaro Longoria i el productor Rafael Portela durant la presentació del documental 'Dues Catalunyes'

BarcelonaA partir de la tardor, el Procés també es podrà veure a Netflix. Álvaro Longoria i Gerardo Olivares dirigeixen un documental sobre els últims episodis de la situació política que ha viscut Catalunya des de la tardor de l'any passat. Amb més de 80 entrevistes –entre dirigents polítics, periodistes i juristes–, el treball pretén donar una visió general del que ha sigut el procés sobiranista els últims mesos, però "sense dictar càtedra sobre què ha de pensar l'espectador", ha explicat Longoria en roda de premsa. "No volem ser manipuladors", ha afegit. Aquest dijous, en el marc del festival DocsBarcelona, s'han projectat els primers 25 minuts del documental per a periodistes i professionals del sector. L'obra, però, encara està inacabada: els directors preveuen posar-hi el punt final amb el nomenament de Quim Torra com a president de la Generalitat.

Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Elsa Artadi, Jorge Moragas, Dolors Montserrat, Marta Rovira, Raül Romeva, Xavier Domènech, Miquel Iceta o David Fernàndez són algunes de les cares dels dirigents polítics que apareixen en aquests primers 25 minuts de documental. Ho fan dins els cotxes que transportaven els líders independentistes entre míting i míting de la campanya de les eleccions del 21-D, i també en els seus despatxos oficials. De fet, el documental agafa les eleccions del 21-D com a base per desgranar la polarització de les posicions que s'ha viscut a Catalunya els últims mesos. Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría no van respondre a l'oferiment que els van fer els autors del documental a participar-hi.

En els primers minuts de documental es posen totes les cartes sobre la taula, és a dir, els fets principals que van desencadenar els esdeveniments d'aquesta tardor. No hi falten imatges dels plens del 6 i 7 de setembre, de les càrregues policials del referèndum de l'1 d'octubre, de la declaració d'independència del 27 d'octubre, de l'anunci de la suspensió de l'autonomia i de les manifestacions independentistes i unionistes dels últimes mesos. En aquesta primera part d'aquest treball filmogràfic, però, no hi apareixen les conseqüències judicials que han comportat els últims passos del Govern de Carles Puigdemont. Amb tot, Longoria ha assegurat que també hi seran en el conjunt de les dues hores que preveuen que duri el documental. També la presó d'Estremera, on hi ha tancats cinc dels nou líders independentistes catalans, i que van gravar quan ERC va anar-hi a fer un dels seus mítings de campanya pel 21-D.

"Sabem que ensenyem alguna cosa que a tots els catalans els toca profundament, i això ens genera molt de respecte", ha admès Longoria. El treball també inclou les opinions de persones anònimes, de periodistes i de politòlegs. Hi apareixen les veus, per exemple, dels periodistes Iñaki Gabilondo, Antoni Bassas, Carles Francino, Gemma Nierga, Xavier Vidal Folch o Raphael Minder (corresponsal del 'New York Times'), així com del politòleg Pablo Simón. El productor del documental, Rafael Portela –present també a la presentació i roda de premsa d'avui–, ha explicat que també hi apareixeran veus de juristes com Argelia Queralt per abordar i analitzar tot el flanc judicial del Procés.

stats