Cultura 05/08/2020

Martí Lucena, arquitecte: "Avui difícilment algú proposaria les intervencions que plantejava Gabriel Alomar"

El Col·legi d'Arquitectes ha rebut un plànol que data del 1941 on hi ha 12 intervencions que l'arquitecte havia pensat per a Ciutat

Elena Navarro
2 min
Detall del plànol de Palma fet per Gabriel Alomar el 1941.

PalmaCom havia pensat Gabriel Alomar el centre històric de Palma? Quina mirada tenia, en aquella època, de l'urbanisme de Ciutat? Un plànol del 1941 que ha rebut per part d'una persona anònima el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) en dona algunes pistes. Es tracta d'un document històric de gran importància perquè hi ha incloses les actuacions previstes per l'arquitecte en el seu Pla General d'Alineacions i Reforma, que va resultar guanyador del concurs convocat per l'Ajuntament de Palma el 1941 i que va ser aprovat el 1943.

"És un document d'època importantíssim perquè permet imaginar com era Palma, com l'imaginava Gabriel Alomar i com eren les actuacions i la viabilitat que pensaven en aquella època", precisa l'arquitecte Martí Lucena. En el plànol, hi ha 12 actuacions que projectava Alomar, de les quals només dues es varen acabar implementant: la de la zona de Jaume III i la de l'Olivar. "Avui dia difícilment algú proposaria les intervencions que plantejava Alomar, però no podem jutjar amb els ulls d'avui el que es pensava fa vuitanta a anys", exposa Lucena.

Imatge del plànol, que data del 1941.

L'arquitecte explica que Alomar proposava bàsicament una ampliació de vies, pensant que no tardaria gaire a arribar el cotxe i a millorar els accessos al centre de Palma. "Era fer 'creu i ratlla' de moltes coses, perquè no es tenia una visió arqueològica de la ciutat, sinó que allò prioritari era reparar els problemes detectats: com entrar a Palma, circular, unir la ciutat, ventilar i higienitzar les zones, etc.", desgrana.

Ara segurament s'optaria més per mantenir la trama dels carrers originals, respectant els barris antics, diu Lucena. I posa l'exemple de les murades de Palma, tomades a principi de segle: "Per a ells allò era progrés, i ara ho veim com un patrimoni; però abans les posicions progressistes passaven per la demolició".

Aquesta donació passarà a formar part de l'arxiu històric del COAIB, que podrà estar a l'abast del nostre col·lectiu i estudiosos de l'arquitectura en general, per a la seva consulta. El plànol, imprès sobre paper encerat i emmarcat, permet conèixer la incidència sobre el centre històric de Palma de les 12 actuacions que preveia Gabriel Alomar i imaginar com seria Ciutat si s'haguessin duit a terme. També permet observar, com deia Lucena, com ha canviat la sensibilitat en aquestes darreres dècades passades a l'hora d'actuar sobre els centres històrics de les ciutats.

stats