L'òpera 'Don Carlo' en versió LGTBI s'estrena a Palma

La peça ja es va estrenar el 3 de juliol a l’Auditori de Peguera i, des d’aleshores, ha viatjat a Maó, Llucmajor i Pollença

Arriba a Palma Ànima de Don Carlo, una versió reduïda de l’òpera Don Carlo de Verdi en versió LGTBI. Emmarcat en el 2n Festival MallorcÒpera, es tracta d’un espectacle operístic amb què es pretén fomentar la visibilitat del col·lectiu. La peça ja es va estrenar el 3 de juliol a l’Auditori de Peguera i, des d’aleshores, ha viatjat a Maó, Llucmajor i Pollença. Ara arriba a Palma, concretament al teatre municipal Xesc Forteza, l’11 i el 12 de setembre.

Don Carlo és, en origen, una gran òpera amb música de Giuseppe Verdi i llibret de François Joseph Méry i Camille du Locle, basat en el drama Dom Karlos, Infant von Spanien, de Schiller. Va tenir la seva primera representació al Teatre Imperial de l’Òpera l’11 de març de 1867. Per Verdi, aquesta òpera representava la lluita de la llibertat contra l’opressió política i religiosa, representades en els personatges, com el de Felip II. La història es basa en conflictes en la vida del príncep Carles (1545-1568) després que la seva promesa, Isabel de Valois, es casàs amb el seu pare, el rei Felip II, en compliment d’un dels acords adoptats en el tractat de pau que va posar fi a la guerra italiana de 1551-1559 entre les cases d’Habsburg i Valois.

La versió de l' Ànima centra la trama en el triangle amorós Carlo-Rodrigo-Isabel i fa un gir nou a l’argument fomentant la visibilitat LGTBI contada a través de la veu de la princesa d’Èboli, dama de companyia de la reina i empresonada no sabem per què. Es tracta d'una producció d'Euroclàssics amb la col·laboració de Mallorca Gay Men’s Chorus. Joan Laínez (tenor) hi interpreta Don Carlo; Jorge Tello (baríton), Rodrigo; Inma Hidalgo (soprano), Isabel; i Toti Fuster, Èboli. Aina de Cos en signa la dramatúrgia; M. Victòria Cortès, la direcció musical; i Joan M. Albinyana, la direcció escènica. 

Aquest dilluns l'espectacle s'ha presentat en roda de premsa. El director general de Difusió Cultural de Cort, Marcos Augusto, ha manifestat que estan contents de donar suport a "una iniciativa com aquesta, que té un contingut a favor de la igualtat i del col·lectiu LGTBI”. “És molt important programar aquest tipus d’obres", ha dit. A més, ha destacat el “talent de l’illa”, en referència a la feina feta per Euroclàssics i el Mallorca Gay Men’s Chorus.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF