Música

Nou informe de l'ACA desfavorable a la celebració del Doctor Music a Escalarre

El festival ho dona per perdut i busca nova localització, probablement al circuit de Montmeló

El Doctor Music Festival, que s'havia de celebrar els dies 11, 12, 13 i 14 de juliol a Escalarre, a la Vall d'Àneu, canvia de seu i finalment se celebrarà al circuit de Montmeló, segons avançava dimarts TV3. La promotora del festival ha pres la decisió preveient la possible denegació del permís per celebrar el festival de l'Agència Catalana de l'Aigua, que ha acabat arribant aquest dimecres. El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, ha assegurat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha emès "un informe desfavorable a autoritzar la celebració del festival Doctor Music a les valls de Escalarre (Lleida) per raons d'inundabilitat", referint-se així al segon informe contrari que emet en dos mesos. Al febrer ja hi va haver un informe desfavorable per a l'autorització del festival, sobre el qual finalment ha de decidir la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

La notícia transcendia aquest dimarts al vespre, i dimecres al matí la promotora ha fet un comunicat aclarint que el contracte amb Montmeló encara no s'ha firmat, tal com ja deia TV3, però que "l'opció del Circuit de Barcelona-Catalunya és una excel·lent localització que asseguraria les necessitats i garanties que requereix un esdeveniment de la magnitud que hem dissenyat per a la nova edició del Doctor Music Festival". El comunicat afirma: "Sembla difícil que el festival es pugui celebrar a Escalarre a l'estiu". El festival escurçaria les dates i només duraria tres dies, del 12 al 14 de juliol.

Els responsables del Doctor Music feia temps que valoraven la possibilitat del canvi de seu i buscaven una alternativa. Ho confirmen al mateix comunicat, on denuncien "una exagerada interpretació normativa dels riscos teòrics d'inundació en una vall que no s'ha inundat mai a l'estiu (almenys des que se'n tenen dades)". Davant aquesta "exigència per sobre de l'habitual", van considerar noves localitzacions, un cop el cartell ja s'havia presentat i les entrades estaven a la venda. 

La Generalitat ha aclarit aquest dimecres que "acompanya el projecte" i no tanca cap porta perquè no es discuteix el projecte sinó "l'ocupació d'uns espais que per la llei d'aigües i perillositat d'inundabilitat és incompatible", ha dit Alins. Per intentar evitar la marxa del Doctor Music d'Escalarre s'ha constituït una plataforma que organitzarà actes reivindicatius aquest dissabte, com una caravana de cotxes des de Tremp fins a Escalarre. Després es llegirà a Escalarre un manifest i es farà un concert. La plataforma exigeix a les administracions que desencallin la situació i que l’Agència Catalana de l’Aigua acabi donant el permís per fer el festival als terrenys inicials. Doctor Music els ha agraït el suport a través del comunicat.

L'anunci del retorn del festival a Escalarre es va fer el 2016. S'hi havien celebrat tres edicions, del 1996 al 1998, mítiques per a una generació que hi va veure David Bowie, Lou Reed, Iggy Pop, Suede, Patti Smith, Blur i Bad Religion. El festival del 2019 esperava reunir 50.000 persones a la Vall d'Àneu (el doble que en la primera edició) i uns 80 artistes. Al cartell, que s'ha donat amb comptagotes, hi ha Rosalía, Greta Van Fleet, The Strokes, Primal Scream, Smashing Pumpkins, King Crimson i Underworld.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF