AUDIOVISUAL
Cultura 23/10/2020

El Doc Fest consolida Menorca com a referent del cinema i la fotografia documental

Hi assisteix el codirector de ‘Balseros’, Carles Bosch, i s’hi presenta el documental sobre Ernest Lluch

Ivan Martín
4 min
El Doc Fest consolida Menorca com a referent del cinema i la fotografia documental

Es MercadalAmb la idea de convertir-se en un referent en la divulgació i conscienciació a través de la fotografia i els documentals, arranca, el 28 d’octubre fins l’1 de novembre a la Sala Multifuncional del Mercadal, la segona edició del festival Menorca Doc Fest (MDF). El principal repte que afronta, reconeix el director, Cristian Pons, és “fer una passa qualitativa i consolidar el projecte”. Per això, s’ha preparat un programa que guanya en rellevància estatal i internacional: “Volem ser un referent en la divulgació i conscienciació mitjançant la fotografia i els documentals”, diu Pons. En destaca la presència del periodista i documentalista Carles Bosch, codirector de Balseros, l’únic documental espanyol nominat a un Oscar. Bosch, a més, presidirà el jurat del Premi al millor curtmetratge documental, al qual s’han presentat 15 treballs.

Dijous 29 s’inaugurarà l’exposició del 23è Premi Internacional Luis Valtueña de fotografia humanitària (19 h), organitzat per Metges del Món, amb la presència del fotògraf i realitzador Santi Donaire. Aquest mateix dia obrirà les portes l’exposició Javier Coll. 45 anys de fotoperiodisme, en reconeixement de la trajectòria del fotògraf del Diari de Menorca i guanyador del Premi Ramon Llull del Govern. Per a divendres 30, s’ha programat el docudebat sobre el programa Zoom d’IB3, amb la participació del director de Transmèdia, Jaume Perelló, i de la directora mèdica de l’hospital Mateu Orfila, Tamara Contreras (17.30 h). També s’aprofitarà la jornada per al col·loqui del documental Bocca chiusa, història d’un silenci, amb el director menorquí Joan Martí Mir i el protagonista, Bernat Xamena (20.30 h).

Un dels dies forts del MDF és dissabte 31. S’hi farà la xerrada Reptes de la fotografia documental: d’on venim i cap on anem (10.30 h), amb el periodista i delegat de l’agència Efe a les Balears, Miguel Frau, i una segona xerrada sota el títol El consum audiovisual en temps de pandèmia (12 h), a càrrec del director d’IB3 Televisió, Joan Carles Martorell. Seguidament, també hi haurà espai per a les publicacions locals amb la taula rodona La fotografia documental en la premsa local. L’horabaixa, la directora del programa Sense ficció de TV3, Montse Armengou, i el director del documental Ernest Lluch, lliure i atrevit, Josep Morell, faran un col·loqui sobre aquest projecte (17 h), que no s’estrenarà a la televisió fins el 17 de novembre, quatre dies abans del dia que Lluch fou assassinat per ETA ara fa vint anys.

El director del documental sobre Lluch, Josep Morell, explica que vol “fer pensar sobre el que va fer i el que ens queda d’allò”, i recorda algun dels mèrits de l’economista, que destacà com a ministre de Sanitat de Felipe González. “La sanitat, com l’educació, acostuma a ser un negoci per als diferents lobbys. L’Ernest agafà un sistema postfranquista i el transformà en la llei del 1986, després de gairebé tres anys de feina i 15 esborranys”, diu Morell. Recorda que el documental neix d’una conversa amb l’historiador Joan Esculies, que obtingué el premi Gaziel 2018 amb ‘Ernest Lluch. Biografia d’un intel·lectual agitador’. “Lluch era un ferm defensor del diàleg, que avui dia cotitza a la baixa; va fer front a les pandèmies de l’oli de colza, que posaren fi a la vida de 60.000 persones i l’inici de la crisi del VIH, i va fer possible la modernització d’una sanitat pública universal i gratuïta”, assegura.

A continuació, el director del programa Crims de TV3 i Catalunya Ràdio, Carles Porta, parlarà dels límits i l’ètica en el documental (20.30 h). Finalment, l’1 de novembre, la fotògrafa Sílvia Prió farà un taller de fotografia documental, tocarà el grup Estraperlo, es projectarà el documental Meseta, guanyador del premi del jurat del Festival Majordocs 2020 i tancarà la segona edició del festival el director de Balseros, Carles Bosch, en una xerrada sota el títol Improvisar en el rodatge de documentals (19.30 h).

Precisament, Bosch, ferm defensor dels rodatges sense guió previ, explica la importància de “decidir sobre la marxa”, perquè “l’espectador s’acosti més al ritme de la pel·lícula de ficció”. “La improvisació és una de les branques del documental i soc partidari que ni els protagonistes ni ningú sàpiga el que succeirà l’endemà perquè les coses estan passant al moment”, afirma.

Desànim en el sector

El reporter, com li agrada autoanomenar-se a si mateix, admet cert “desànim” per l’afectació del coronavirus en la indústria cinematogràfica. “No se m’ha acudit cap història amb el covid-19 com a temàtica, tot és molt volàtil i el que avui és notícia demà ja no ho és”. Pel que fa als rodatges, Bosch també veu dificultats: “Tot està condicionat pel coronavirus, qualsevol documental reflecteix la realitat del moment, amb la gent de fons amb mascaretes o a fer entrevistes a través d’un ordinador”.

L’entrega de premis conclourà uns dies d’homenatge i reconeixement a la fotografia i el documentalisme. De tota manera, el MDF tindrà continuïtat al novembre amb l’exposició Poupées, del 5 al 22 a l’església de Gràcia d’Alaior, de la fotògrafa guanyadora del Premi MDF 2020 al millor projecte fotogràfic, Neus Solà. Per últim, cal destacar l’exposició Mesos del confinament, a la sala Sant Antoni de Maó, que es podrà visitar del 5 al 28, amb imatges captades pels fotògrafs del Periódico de Ibiza, el Diari de Menorca, l’agència Efe i l’ARA Balears.

Coincidint amb el Menorca Doc Fest, la Plataforma per la Llengua organitza, per al 31 d’octubre al matí, la primera jornada sobre mitjans de comunicació i llengua, a l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella. El periodista Bep Joan Casasnovas conduirà diferents converses en què s’analitzarà la situació lingüística dels mitjans de comunicació de l’illa, sobretot dels escrits, i en què participaran, entre d’altres, el president de l’entitat, Òscar Escuder; el director de la SER Menorca, Edu Cendán; la directora general de Política Lingüística del Govern, Beatriu Defior; el conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria; el director d’El Iris i col·laborador de l’ARA Balears, Bep Al·lès; l’editor del Diari de Menorca, Josep Pons Fraga, i el director de l’ARA Balears, Enric Borràs.

stats