Diego Roveroni: “Els infants són els millors investigadors d’art que podeu trobar”

Artista de videoart

Diego Roveroni participarà en el Ciclop Festival de Teatre Visual de Sineu amb l’espectacle VideoDanceShow i prèviament, durant la setmana, reunirà infants en un taller amb projeccions interactives. Com si es tractàs d’un videojoc, Roveroni promou la creativitat i els indueix cap a una visió de la dansa i la natura per ballar i moure’s com una gran aventura col·lectiva.

Com es treballa amb els infants?

Faig art amb infants i produesc amb ells actuacions interactives, dibuixos animats, obres de teatre, coreografies. Totes les meves capacitats i eines són al servei de les seves fantasies, intuïcions, desitjos; triam junts temes, continguts, mètodes i ritmes de treball del procés d’art que realitzam. Per mi, els infants són els millors investigadors d’art que podeu trobar, perquè no hi ha cap diferència entre la curiositat i la diversió i la creació d’experiències noves i noves coses; practiquen dia a dia, tant com poden, disciplines d’art.

A través de quines eines?

Ballar al supermercat, crear escenes de teatre i noves relacions entre elles, pintar i dibuixar, comprendre la resistència dels materials i l’arquitectura jugant amb legos. La capacitat de fer esforços (art al 99% de sudoració i 1% de pensament), la creativitat o la capacitat de transcendir idees, regles, patrons tradicionals, relacions i crear idees, formes, mètodes, interpretacions significatives. Els nins i nines no tenen por de cometre errors i ho mantenen com una oportunitat de descobrir coses noves.

Què preteneu amb aquest taller?

Ballar amb els infants amb les qualitats de moviment que els agrada, explorant totes les possibilitats de representació de la realitat. També crearem pintures i videoconferències noves per a l’espectacle final, que representarem el divendres 15 de setembre a les 18 hores.

Quin contacte teniu amb l’illa?

No conec Mallorca. Venir a treballar amb els infants i famílies serà la millor manera de descobrir l’esperit de l’illa. Vaig conèixer els responsables del C.IN.E en una reunió internacional de treballadors de teatre i va ser una bella sorpresa trobar un grup valent d’artistes que continuen fent la cultura amb tant entusiasme i intel·ligència, sense renunciar a un càlid contacte humà amb els artistes i el públic.

Què se cerca amb un espectacle de videodansa?

L’espectacle serà una excusa perquè els infants convidin els seus pares i el món adult a ballar i jugar amb ells en un joc que està completament inventat. VideoDanceShow és una investigació oberta sobre les connexions entre la dansa espontània, improvisacions i experiments de moviment d’infants i dansa contemporània.

Els infants només presten atenció als missatges audiovisuals?

És tot el contrari. Els infants van creant tot aquest videojoc per ajudar els adults a creure en les seves fantasies i poder jugar amb ells. Generalment, quan juguen junts o juguen sols, no necessiten imatges per imaginar que una taula és un vaixell o el jardí és una selva. Crec que el que més interessa als infants és sempre la possibilitat d’una relació per descobrir quelcom nou quan no és possible en la vida real, perquè no hi ha altres infants ni adults propers o no tenen temps, o perquè no hi ha espais per a ells o tot el que pugui ser interessant està prohibit: no juguis amb el fang, no t’arrebossis, no cuinis, etc., i així successivament.

El taller és apte per a infants de 5 a 11 anys, amb o sense necessitats especials; per sota de 5 anys, hi poden participar amb l’ajut dels pares. Es farà entre l’11 i el 14 de setembre de 17 h a 19 h, i la mostra final és el 15 a les 18 h a C.IN.E.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF