La Diada per la Llengua i la Cultura de l'OCB clamarà pels drets civils

L'entitat ha elaborat un document amb propostes i reflexions per als partits, les institucions i la ciutadania sobre el cicle electoral

La Diada per la Llengua i la Cultura de l'Obra Cultural Balear enguany clamarà també pels drets civils, en un moment d'excepcionalitat democràtica. "Des de fa uns anys, algú ha decidit convertir la llengua catalana en un element de confrontació, però històricament la llengua pròpia d'aquesta terra havia estat concebuda com un element de cohesió social", ha expressat Josep de Luis, president de l'entitat. "És cert que s'haurà d'analitzar si aquests anys de la llengua com a confrontació han arrelat", ha afegit, tot recalcant que "aquests missatges d'odi es combaten sols, no tenen recorregut".

Pel que fa a les eleccions, De Luis ha explicat que a l'entitat estaran "atents als possibles escenaris i continuarem fent feina perquè no es perdi aquesta concepció de la llengua i la cultura com a elements de cohesió". En la jornada reivindicativa hi participaran diverses expressions de la cultura popular (xeremiers, ballada popular) i també actes reivindicatius. 

Reflexions i propostes sobre el cicle electoral

Davant el proper cicle electoral, l'OCB ha presentat un document que recull reflexions i propostes dirigides a la ciutadania en general, mitjans de comunicació, institucions i formacions polítiques "d'arrel democràtica" que concorren als comicis.

Entre aquestes propostes, l'entitat reclama a "tota l'Administració de l'estat espanyol que s'adapti a la pluriculturalitat i el plurilingüisme dels territoris que formen l'estat espanyol"; la derogació de la llei mordassa; "l'alliberament immediat dels líders socials Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, així com la resta de presos polítics"; el retorn de l'artista Valtonyc i de les persones que s'han hagut d'exiliar per raons polítiques", així com la retirada de totes les acusacions contra els líders socials i polítics castigats injustament per promoure l'exercici del dret d'autodeterminació", entre d'altres.

El document també recull deu propostes per reforçar i desenvolupar la política lingüística en diferents àmbits i institucions, així com també peticions pel que fa als mitjans de comunicació. Entre altres coses, demanen un augment del pressupost per a IB3, que TV3 ofereixi un canal en català per a les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià, que Efe i Europa Press ofereixin més informació en català o que hi hagi major presència dels diferents territoris de parla catalana en la programació dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. 

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF