PROPOSTA CULTURAL
Cultura 21/04/2016

Dia mundial de la Terra amb la projecció de ‘Bicicletes vs cotxes. La bicicleta: el motor del canvi?’ a Alaró

A més, teatre, sainet, música, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
16 min

‘Bicicletes vs cotxes. La bicicleta: el motor del canvi?’ / Documental

Clastra del Casal Son Tugores (Alaró) / 21 h
‘Bicicletes vs cotxes'

La plataforma Volem Via Verda celebra el Dia mundial de la Terra amb la projecció d'aquest documental presentat per David Oliver i Sebas Salom. El món està immers en una gran crisi global que tard o d'hora s'haurà d'afrontar: el canvi climàtic, l'esgotament dels recursos fòssils, i la contaminació urbana i dels oceans. La bicicleta s'erigeix com una poderosa eina per al canvi, però la indústria automobilística inverteix milions de dòlars cada any per afavorir els seus negocis. ‘Bicicletes vs. Cotxes’ ens presenta diversos activistes i pensadors que lluiten per aconseguir ciutats més sostenibles. Es neguen a deixar d'anar amb bicicleta, tot i l'augment del nombre de morts en accidents de trànsit.

‘Penèlope’ / Teatre

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. (El Molinar Palma) / 21 h
Penèlope

S’agafa una pallassa i se la fa esperar el retorn d'un marit que acaba d'abandonar la llar per anar-se'n a la guerra. Se li dóna, com a distracció, una màquina de cosir i el fil suficient perquè, cosint, pugui oblidar les seves penes. El resultat és la versió més divertida de la guerra de Troia i de l'espera de Penèlope, que teixirà les situacions més tendres d'aquesta espera, com també les més absurdes i còmiques. Aquesta Penèlope, bastant més descarada i irreverent que l'original, cosirà el públic a la cadira amb la seva poesia despullada i lacònica.

Banda Municipal de Música de Palma / Concert

Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (carrer d'Alfons el Magnànim, 64. Palma) / 19.30 h
Banda Municipal de Palma

Nou concert de la Banda Municipal de Música de Palma titulat ‘La Lluita pels oprimits’ amb convidats de luxe com l'actriu Marta Obrador i el solista i creador de la Pronomo Flute, Julián Elvira.

Le Dancing Pepa / Música

Fàbrica Ramis (Gran via de Colom, 28. Inca) / 21 h
Le dancing pepa

Le Dancing Pepa Swing Band arriba a Mallorca des de València amb el millor swing del moment. Amés, presenta el seu nou disc.A les21 h s’obriran les portes i començarà el sopar. A les 22.30 h, s’iniciarà el concert de Le Dancing Pepa Swing Band i l’esdeveniment serà tancat pel DJ Oh My Swing.

Aucell Cantaire / Música

Teatre Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma) / 21 h
Aucell cantaire

El mallorquí Toni Verd debuta amb el seu primer disc oficial com Aucell Cantaire, el nou jo confegit a partir del seu propi viatge espiritual i personal, el que duu dels seus inicis com a músic al capdavant dels incendiaris Los Crudos a l’anhel folk del seu nou projecte, entre Ovidi Montllor, Pau Riba i Pep Laguarda, inspirat tant en el paisatge mediterrani com en les qüestions a les quals qualsevol ésser humà tard o d’hora s’enfronta: la recerca d’una vida més senzilla i plena de significat, la necessitat de transcendir els dubtes del dia a dia i la capacitat per meravellar-se en cada petit detall. Aquest primer disc d’Aucell Cantaire és un treball únic, per la seva atmosfera ultraterrenal, travessada de petites dosis de psicodèlia i, en la seva simplicitat, brillants solucions instrumentals, i pel caràcter d’unes cançons que testimonien la mena de redescobriment del propi jo que provoquen".

Julie i Pep Toni / Concert

Espai Xocolat (Font i Monteros, 8. Palma) / 20.30 h
Julie & Pep Toni

Pep Toni, de Pollença, i Julie, d’Escòcia, formen aquest duo que interpreta cançons pròpies i versions acústiques de jazz i pop d’artistes com Mumford & Sons, Michael Jackson, Adele...

‘Chefs’ / Teatre

Auditori de Peguera (carrer Mil Pins, 17. Calvià) / 21 h
Chefs

La companyia de teatre Yllana presenta aquest divertit espectacle sobre el fascinant món de la gastronomia. Una divertida obra familiar carregada d’humor gestual i irreverent, efectes visuals i màgia. Un xef de gran prestigi sense inspiració serà l’encarregat de fer-nos riure, juntament amb un equip de cuiners ben peculiars.

‘L’absurd de Karl!’ / Teatre

Teatre de Manacor / 20.30 h
L'absurd de karl

Obra de teatre a càrrec del grup de teatre del Centre d’Adults, dirigit per Sebastià Adrover. Els intèrprets són Karina A. Sasso, Toni Melis, Patricia L. Vitri, Miquel Sbert, Antònia Nicolau, Maria Sansó, Carolina Diaz, Margalida Gomila.

Coral de l’associació Gent Gran del Camp Redó / Música

Biblioteca de Josep M. Llompart (Palma) / 19.30 h
Sant Jordi a les biblioteques de Palma

Les biblioteques de l’Ajuntament de Palma se sumen al Dia del llibre amb l’organització d’un bon grapat d’activitats que es duen a terme a les diferents biblioteques de Ciutat. S’han programat 40 accions diferents, a més d’exposicions bibliogràfiques destinades tant al públic general com a l’infantil, amb l’objectiu d’aprofitar Sant Jordi per fomentar la lectura entre la ciutadania. Aquest dijous s’ha organitzat:

  • 19.30 h a la biblioteca Jospe M. Llompart: actuació de la coral de l’associació Gent Gran del Camp Redó.

‘Garantía’ / Sainet argentí

Auditòrium de Palma (passeig Marítim, 18) / 21 h
Garantía

‘Garantía’ és un sainet immoral (gènere argentí). L’acció es desenvolupa en la dècada dels 90 a Buenos Aires. Durant aquest període a l’Argentina s’abandonaren els ideals i s’adoptà un política liberal. El motor d’aquesta obra és l’egoisme dels personatges que cerquen millorar la seva situació destruint la resta o almanco fent ús de l’esforç de l’altre. En el sainet immoral, com també en la dècada dels 90, no es troben rastres d’idealisme. Marcelo se’n va anar de viatge. Julia, la seva dona, fa quinze dies que no en sap res. Marcelo vol separar-se, però no vol ser el dolent de la parella, raó per la qual demanarà al seu amic Adrian que retiri les seves coses de la casa que comparteix amb la seva dona. Julia espera i intueix la confirmació de la ruptura. Julia està desequilibrada. Marcelo intenta disfressar la seva traïció i usa com a còmplices Lorena i Guillermo. La veritat es desfà. La realitat es manipula. Ella, ferida, accepta que ha confiat en gent miserable i, tot i així, els aprecia.

Jesse Davis Quintet / XVIII Menorca jazz

Teatre Principal de Maó (carrer Costa d'en Deia, 40) / 19 h
Jesse Davis Quintet

Jesse Davis Quintet, format per Jesse Davis, al saxo alt; Raynald Colom, a la trompeta; Joan Monné, al piano; Ignasi González, al contrabaix; Jo Krause, a la bateria. El saxofonista nord-amercià, un dels seguidors més fidels de la tradició bop, actua en el XVIII Menorca jazz envoltat de músics locals per dur a terme la fira europea.

‘Moviments aleatoris’ / Exposició

Auditori d’Alcúdia (Porta de Mallorca, 3) / Fins a l’11 de maig
Moviments aleatoris

L’obra del fotògraf retratista i publicista alemany Norbert Schäfer arriba a l’Auditori d’Alcúdia a través de l’exposició ‘Moviments aleatoris’, en la qual ofereix una reflexió sobre la vida com una realitat en moviment continu, per la qual ens deixam dur i que moltes vegades és simplement aleatòria. És una perspectiva diferent dels paisatges de la natura i urbans, tant de Mallorca com d’altres llocs del món, a través dels quals Schäfer ofereix un tractament innovador de les imatges. La mostra de fotografies sobre tela d’aquest reconegut fotògraf de Düssseldorf està comissariada per l’associació cultural Cultur UP, una entitat sense ànim de lucre nascuda al febrer de 2013 per fomentar la cultura com una forma de vida, fomentant el discurs local dins un entorn global, apropant la cultura i l’art a la societat en els seus diferents vessants, fomentant l’interès entre la joventut i ajudant a la creació i consolidació del turisme cultural.

‘Els més antics de Ramon Llull’ / Exposició

Biblioteca de Cort (plaça de Cort, 1. Palma) / Fins al 31 d’agost
Els més antics de Ramon Llull

Aquesta exposició bibliogràfica ofereix una selecció d'obres de l'autor que pertanyen al fons antic (s. XVI-XVIII) de la biblioteca. S’han seleccionat vuit exemplars datats entre els segles XVI i XVIII. Destaca l'edició de ‘Blanquerna’ de 1521 estampada a València. L'exposició mostra les portades dels llibres, diferents gravats amb la figura de Ramon Llull i la reproducció de les figures geomètriques i taules de la seva Art que apareixen a les planes interiors.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Addaya Centre d’Art Contemporani (c/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 28 de maig
‘Cremar les naus’

ADDAYA Centre d'Art Contemporani acull una nova exposició amb el títol ‘Cremar les naus’. Entre els artistes presents hi ha Mit Borrás, Celia Yunior, Azahara Cerezo, Andrés Senra, Patricia Gómez i M. Jesús González, Miguel Rodríguez Sepúlveda i Ángela Bonadies. Es tracta d'una exposició que pretén ser un punt de partida, una declaració d'intencions i una aposta per una sèrie de nous artistes representats. La mostra serveix per a la presentació dels mateixos com a artistes representats per la galeria.

‘Un convit a les lletres’ / Exposició

Xec Coll (Ciutadella) / Fins al 23 d’abril
‘Un convit a les lletres’

Exposició de fotografies a càrrec del setmanari ‘El Iris’i de l'Ajuntament inclosa dins les activitats de la Festa del Llibre. La mostra combina imatge i literatura. Són escriptors de Ciutadella fotografiats amb humor per estimular la lectura a càrrec d’Álvaro Anglada i Pau Gener.

‘Plan de Vuelo’ / Exposició

Espai H.C. (plaça de la Cavalleria, 4, del barri de Sant Jaume de Palma) / Fins al 3 de juny
‘Plan de Vuelo’

Inauguració del nou ESPAI H.C. a la plaça Cavalleria 4 del barri de Sant Jaume, amb la presentació del mural a la plaça i l'exposició ‘Plan de vuelo’ de l'artista Olimpia Velasco.

‘ART è’ / Exposició

Casal Son Tugores (clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 28 de maig
art è

La "è" és una singularitat del xerrar dels pobles d'Alaró, Binissalem i Lloseta que perdura al llarg del temps. Encara que sigui una excepció, forma part d’una mateixa unitat lingüística, i atès que és una manera diferenciadora en el parlar de Mallorca, serveix per enriquir la llengua de la qual forma part. Els cinc artistes, Tomeu Coll, Coll Bernat, Lluís Maraver, Antoni Miquel Morro i Vicenç Palmer, tenen arrels per naixement i/o residència a la comarca del Raiguer i, com la “è”, ells mostren en aquesta exposició la seva singularitat amb les distintes maneres de fer i d’expressar-se, enriquint amb el seu art aquest mateix món. Aquesta exposició col·lectiva neix amb esperit itinerant, però que en cada una de les

exposicions es mostraran diferents obres dels cinc artistes que hi participen; així, després d’una primera aturada a Binissalem, ara arriba a Alaró.

‘La mà i la memòria’ / Exposició

Pep Llabrés Art Contemporani (Sant Jaume, 17. Palma)
‘La mà i la memòria’

Gilbert Herreyns neix a Brussel·les l’any 1943. Estudia a l’escola de Belles Arts de la Cambre (ENSAV) sota la direcció de Paul Delvaux i Jo Delahaut. Les seves primeres obres (1966/72) estan influïades pel moviment constructivista i l’OP art. El 1973 es trasllada a viure a les Pitiüses. Des de llavors no para de treballar a Eivissa i Formentera. Les nombroses etapes creatives del seu treball van des d’una obra geomètrica fins a una obra on la pintura flueix lliurement. Això no obstant, sempre mantindrà dues constants: l’atracció pel pensament abstracte i les estructures i, d'altra banda, la repetició obsessiva d’un mateix element, signe o matèria. A partir de 2012 Herreyns fa un gir en la seva producció i s’apropa a la natura —concretament al bosc de la Mola de Formentera-. Actualment en la seva pintura es mesclen elements vegetals. I realitza, al mateix temps, obres tridimensionals en fusta i xilografies. Gilbert Herreyns ha realitzat nombroses exposicions. Les seves obres es troben a Espanya, Bèlgica, França, Itàlia, Holanda, Estat Units i Japó.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lección Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

‘Divinitats perdudes’ / Exposició

Es Polvorí (Ronda Narcís Puget Viñas, s/n. Eivissa) / Fins a l’1 de maig
Divinitats perdudes

Aquesta mostra de Francesc Florit Nin recull una trentena de pintures fetes pel menorquí Francesc Florit Nin, en què el rostre humà s’entremescla amb motius vegetals que acaben representatnt la part de divinitat perduda per l’ésser humà. Les pintures estant fetes en acrílic i grafit, en paper japonès muntat damunt tela de cotó amb bastidor.

'The World Goes Pop'/ Exposició

Galeria K (carrer Can Verí, 10. Palma ) / Fins al 23 d'abril
James Francis Gill

Si us agrada l'estil Pop Art, la Galeria K us ofereix una mostra d'obra original, obra gràfica i dissenys inspirats en les creacions de James Francis Gill. Aquest nord-americà constitueix un dels màxims representants del gènere, juntament amb artistes com Andy Warhol o Roy Lichtenstein.

'Paisatge observat' / Exposició

Església del Convent de Sant Domingo (Pollença) / Fins al 15 de maig
'Paisatge observat'

Exposició amb obres del fons d'art del Consell de Mallorca i fotografies de Jaume Gual, geògraf i graduat en Arts Aplicades que s'establí com a professional de la fotografia el 1987. La seva obra està representada per l'Agència AGE Fotostock i combina el treball comercial amb projectes personals. L'exposició que presenta ara, Paisatge observa', és entesa com una eina d'estudi, divulgació i sensibilització.

'Chillida, obra gràfica' / Exposició

Altair (carrer de Sant Jaume, 15. Palma) / Fins al 22 d'abril
'Chillida'

La Galeria Altair de Palma acull aquesta exposició amb obra gràfica de l’escultor Eduardo Chillida (Sant Sebastià, 1924-2002), un dels artistes espanyols més reconeguts i continuador de la tradició de Julio González i Pablo Picasso.

Les seves primeres escultures de guix eren figuratives i s’inspiraven en l’escultura grega arcaica, però a poc a poc va canviar cap a formes més abstractes i el 1951 comença els seus treballs amb ferro. Més tard va introduir a les seves obres altres materials com la fusta, el formigó, l’acer, la pedra o l’alabastre.

‘Waste Lands: terres devastades’ / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 19 de juny
'Waste Lands'

Amb aquesta exposició el museu d'Es Baluard pretén deixar un espai per a la reflexió de deu artistes que aborden el tema dels paisatges i els entorns urbans, socials i arqueològics en països destruïts i empobrits per les guerres des de diferents perspectives. Alguns dels noms propis de l'exposició són: Lida Abdul (Afganistan), Tamara Abdul Hadi (Iraq), Zoulikha Bouabdellah (Algèria), Rena Effendi, (Azerbaidjan), Yara El-Sherbini (Egipte). 4 €.

'Dones. Reconstruïm la història. Les Illes 1880-1936' / Exposició

Ajuntament de Calvià (carrer Julià Bujosa Sans, 1. Calvià) / Fins al 22 d'abril
'Dones. Reconstruïm la història'

En el marc dels actes organitzats per al Dia Internacional de la Dona, l'Ajuntament de Calvià, juntament amb l'Institut Balear de la Dona del Govern de les Illes Balears, va inaugurar l'exposició fotogràfica, que rescata de l'oblit el paper de les dones de les Illes Balears en la indústria, l'educació i el moviment feminista.

‘Temps de malenconia. Creació i desengany a l’Espanya del Segle d’Or’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 5 de juny
Temps de malenconia

Aquesta exposició gira entorn d’un sentiment inventat a Grècia però de llarga i tenaç supervivència: la malenconia. Afirma aquest mite com un “fet de cultura” que va conquerir la imatgeria social dels segles XVI i XVII, i analitza la manera en què va cristal·litzar a la Península, amb les seves originals expressions, els seus particulars escenaris i els seus focus d’interès principals.

‘Art sonor a Espanya (1961-2016)’ / Exposició

Museu Fundació Joan March (carrer de Sant Miquel, 11. Palma) / Fins al 21 de maig

'Art sonor a Espanya (1961-2016)’

Igual que passa amb la museïtzació del videoart, també el so i la seva exposició presenten veritables reptes per als àmbits tradicionals de l'art, que han hagut de plantejar-se com "afinar" (parafrasejant el cèlebre 'The Tuning of the World' de R. Murray Schafer) els seus espais de col·lecció i exposició. Perquè quan allò a exposar és el so com a tal (i no simplement la instal·lació amb so, la música interpretada o la música experimental), tant la determinació i elecció de les obres com el tractament dels espais on tenen lloc les pràctiques sonores s'han de fonamentar en un concepte de so diferent al definit per la ciència acústica o per la musicologia.

Encara avui, l'atenció que s'ha prestat a l'art sonor a Espanya i a tot el món, tant des del punt de vista del col·leccionisme com de les exposicions, és escassa, a diferència de l'atenció que s'ha posat sobre la plàstica o, fins i tot, l'art conceptual i el videoart. Per això, la Fundació Juan March exposa una mostra d'art sonor que pretén mostrar els orígens i la vitalitat d'aquest tipus d'art fet a Espanya des de 1961 fins a l'actualitat.

'Berliner Bahnhof' / Exposició

CCA Andratx (carrer de l'Estanyera, 2. Andratx) / Fins al 30 de juny

'Berliner Bahnof'

A Berlín hi trobem l'Hamburger Bahnhof, un dels museus d'art contemporani més prestigiosos d'Europa i del món. Aquest museu és, precisament, el que dóna títol a l'exposició col·lectiva 'Berliner Bahnhof' dedicada a la capital alemanya. L'exposició vol fer-nos partícips del canvi constant de l'escena d'art berlinesa, que de manera continuada rep i exporta obres d'artistes de tot el món que s'estableixen a Berlín durant un temps amb la intenció de desenvolupar la seva creativitat. Entre els artistes de la mostra hi trobam Meredyth Sparks, Sofie Bird Møller, Rose Eken, Pablo Alonso, maig & Valor i Yago Hortal (imatge).

‘L’illa dels talaiots. Menorca, candidata a Patrimoni Mundial’ / Exposició

Museu de Menorca (Doctor Guàrdia, s/n. Maó) / Fins al 29 de maig

L'illa dels talaiots

L’exposició té com a objectiu central apropar als menorquins i visitants el coneixement i els valors universals de la prehistòria de Menorca a la ciutadania, com també el perquè i el com de la candidatura a Patrimoni Mundial de la Menorca Talaiòtica. Per altra banda, amb aquesta mostra dedicada a l’arqueologia de Menorca i a la candidatura a Patrimoni Mundial, s’aprofita per obrir al públic la planta baixa del Museu de Menorca, un cop finalitzada la primera fase de rehabilitació de la institució museística.

'Joan Binimelis, un manacorí del Renaixement' / Exposició

Museu d’Història de Manacor. Torre dels Enagistes (carretera de Cales de Mallorca km 1,5) / Fins al 30 d’abril

'Joan Binimelis, un manacorí del Renaixement'

'Joan Binimelis, un manacorí del Renaixement' és el títol de la mostra sobre el fill il·lustre més antic que té el municipi en el pedestal de la seva història. En complir-se els 400 anys de la seva mort, el Museu de Manacor (Torre dels Enagistes) li ret un homenatge amb una exposició sota la supervisió de Miquel Àngel Escanelles. Segons la directora del museu, Maria José Rivas, amb aquesta mostra biogràfica i bibliogràfica “es pretén donar a conèixer qui era i què va fer Joan Binimelis, a més de contribuir a la recuperació i difusió de la seva obra”.

‘Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist’ / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de maig

Mediterrani

L’Obra Social la Caixa presenta l’exposició ‘Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist’ al CaixaFòrum Palma. ‘Mediterrani’ ofereix una visió d’aquest mar des dels seus orígens, descobreix les seves particularitats biològiques i geològiques, i mostra alguns dels programes actuals d’investigació científica, com ara el Sistema d’Observació i Predicció Costanera situat a les Illes Balears, el primer laboratori submarí i un petit robot que recull mostres del fons marí, entre d’altres. Tots promouen la sostenibilitat i subratllen la importància de la ciència en la conservació. El públic podrà sentir els sons que produeixen els cetacis i descobrir que fa uns 6 milions d’anys aquest mar es va assecar i es va convertir en un desert, i que posteriorment, gràcies a un moviment de plaques tectòniques, va tornar a esdevenir el mar Mediterrani.

‘Muy frágil’ / Exposició col·lectiva

Pep Llabrés Art Contemporani (Sant Jaume, 17. Palma) / Fins al 29 de juny

‘Muy frágil’

Albo Puigserver, Goyo Antón, Robert Ferrer i Martorell, David de Felipe, Herminio, Rachel Howard, Pep Llambías, Ernesto Rodríguez, David Rodríguez Caballero, Winston Roeth i Fernando Soberats exposen de manera col·lectiva la seva obra. Les mateixes capses d’embalatge són el suport d’algunes de les obres exposades.

'Anglada-Camarasa i l'art japonès' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 28 d'agost

Anglada Camarasa y arte japones

Nova exposició a l’espai que CaixaFòrum Palma destina a la difusió de l’obra del pintor Hermen Anglada-Camarasa. Aquesta vegada la mostra explora l’interès d’Anglada-Camarasa per l’art japonès, forjat al llarg dels seus anys d’estada a París. Aquest interès es fa palès amb la seva pròpia col·lecció d’estampes i llibres japonesos, que s’exposaran en relació amb la seva obra.

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

Museu Llorenç Villalonga

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

stats