Publicitat
Publicitat

Sant Jordi 2014

Desfem l'embolic del rànquing de Sant Jordi en 5 claus

El Gremi de Llibreters fa un comunicat per confirmar que el 23 d'abril sí que donarà el llistat dels més venuts

El Gremi de Llibreters ha fet públic un comunicat per contradir les notícies publicades els darrers dies en alguns diaris, que afirmaven que el dia de Sant Jordi el Gremi no oferiria el tradicional rànquing de vendes. Sí que n'hi haurà. "Com els últims anys, el Gremi elaborarà el dia de Sant Jordi una llista dels títols més venuts de la jornada que farà arribar als mitjans de comunicació", han dit en un comunicat els llibreters.

D'on surt la confusió? Del fet que, en una roda de premsa, el Gremi va explicar que canviaria el sistema que faria servir per intentar ser més rigorós en la llista de més venuts, ja que el rànquing sempre genera tensió entre editors.   

Quins seran els canvis? Si bé fins ara es feia només amb trucades en diverses llibreries, aquest any també inclourà una nova eina, Libridata, una base de dades que comparteixen 220 punts de venda i que cada dia, quan es tanquen caixes, envia informació de les vendes, ja sigui en llibreries o grans superfícies comercials, etc.

Quins són els problemes? Aquest sistema, tanmateix, té dos 'peròs': un és que tot i que representa el 50% de volum de vendes compta sobretot amb llibreries independents i no inclou grans centres com La Casa del Llibre, FNAC, El Corte Inglés i Carrefour; l'altre, és que com que el dia 23 a l'hora de donar les dades encara no s'haurà tancat caixa, es faran servir les del dia 22.

En resum, com es farà el rànquing? El Gremi ho explica així: partint de les "prospeccions estadístiques que durant la diada es fan cada any a llibreries de tot el país amb diferent perfil, dimensió i ubicació territorial perquè la mostra sigui representativa" i "també tindrà en compte la informació fins al dia anterior recollida per Libridata".

Quina fiabilitat té? El Gremi de Llibreters "està convençut que amb tot aquest material la llista de vendes de la diada serà més completa que mai". L'endemà, dijous 24 d'abril, el Gremi farà pública de nou una llista amb les dades de Libridata del 23, on, per falta de temps, no hi seran encara les vendes de les parades de llibres. El rànquing definitiu de la jornada es podrà saber  el dilluns 28, així com un balanç de la diada tant pel que fa a títols com econòmic, tal com va explicar ahir el conseller Ferran Mascarell.

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF