Publicitat
Publicitat

Descobreixen obres d'Andy Warhol ocultes en disquets des de 1985

El suport va quedar obsolet i s'ha trigat un any en poder-les recuperar. Les imatges inclouen un retrat de Debbie Harry, una llauna de sopa Campbell i una Venus de Botticelli amb tres ulls

El Museu Andy Warhol ha mostrat en públic aquest dijous una sèrie de dibuixos i fotografies inèdits que el pare del pop art nord-americà va dissenyar el 1985 amb un ordinador Amiga 1000. Aquestes obres, una dotzena, havien romàs ocultes fins ara perquè els 41 disquets que les contenien van quedar obsolets i era difícil recuperar-les. S'han descobert un retrat de Marilyn Monroe, una Venus de Botticelli amb tres ulls, una de les característiques llaunes de sopa Campbell de l'artista i un retrat de Debbie Harry, la vocalista del grup Blondie. Warhol les va fer després de signar un contracte Commodore International perquè revelés la capacitat d'aquest ordinador per a les arts gràfiques.

Els membres del club d'Informàtica de la Universitat Carnegie Mellon han desenvolupat al llarg d'un any un projecte per recuperar les imatges. La iniciativa es remunta al 2011: Cory Arcangel, una seguidora de l'obra de Warhol va descobrir en un vídeo de Youtube que l'artista feia servir un ordinador Amiga 1000 per fer el retrat de Debbie Harry.

Les imatges formen part del projecte fotogràfic  'La fotografia invisible' del Museu Carnegie, dedicat a investigar imatges ocultes, de difícil accés o inaccessibles.

"A les imatges veiem un artista madur que havia dedicat prop de 50 anys desenvolupant una coordinació específica entre l'ull i la mà, i que de sobte s'enfronta amb la sensació estranya de tenir un ratolí a la mà, allunyat de la pantalla", va explicar Matt Wrbican, el cap de l'arxiu del Museu Andy Warhol.PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF