CINEMA
Cultura 30/06/2013

Descobreix 'Searching for Sugar Man' amb l'ARA

L'oscaritzat documental sobre el músic Sixto Rodriguez, amb el diari per 9,95 €

Ara
2 min
Sixto Rodriguez és Sugar Man, el músic que es va convertir en un símbol i ídol de masses contra l'apartheid mentre ell vivia austerament a Detroit sense saber-ho.

BarcelonaSixto Rodriguez apareixerà el 8 de juliol dalt l'escenari del Poble Espanyol -si la salut no l'hi impedeix- ara ja convertit en un nou ídol musical internacional, als seus 70 anys. Fins fa poc més d'un any, però, poca gent sabia qui era aquest cantant nord-americà d'arrels mexicanes que als anys 60 va estar a punt de ser una mena de Bob Dylan mexicà. Sí que el coneixien molt bé a Sud-àfrica, perquè als anys 70 les seves cançons es van convertir en himnes contra el règim de l'apartheid. Però ni tan sols ells, que havien corejat temes com I wonder i Inner city blues a les manifestacions, s'imaginaven que era viu. Deia la llegenda que s'havia suïcidat dalt d'un escenari.

No era així. El talent de Sixto Rodriguez, simplement, s'havia evaporat entre el fum de bars i tavernes de la gèlida Detroit, on ha viscut tota la vida. Nascut el 1942 i anomenat Sixto perquè va ser el sisè fill de la família, aquest obrer de la construcció i músic aficionat va arribar a gravar dos discos animat per productors discogràfics que s'havien entusiasmat sentint-lo. Cold fact (1970) i Coming from reality (1971) van passar sense pena ni glòria als Estats Units i, com cantava en un dels seus temes, el van acomiadar dues setmanes abans de Nadal.

Sense discogràfica, sense publicitat i sense promoció, el seu primer disc va volar a l'altra banda del món i les seves lletres es van escampar com la pólvora com a lemes antisistema. Era més famós que els Beatles, fins al punt que el règim va prohibir-lo. Quan, a mitjans dels anys 90, el segon disc es va publicar per fi a Sud-àfrica, dos dels seus fans africans es van posar a investigar sobre l'heroi caigut: què li havia passat? Era com buscar una agulla en un paller.

Tot feia pensar que la recerca seria tan infructuosa com intentar demostrar que Elvis és viu. La investigació d'un musicòleg i un venedor de discos és el que explica de manera enigmàtica i captivadora Searching for Sugar Man , l'oscaritzat documental de Malik Bendjelloul que ha arrasat a tot el món. El va estrenar al Festival de Sundance el gener del 2012, va ser guanyador al festival barceloní In-Edit Beefeater d'aquella mateixa tardor i, després d'una vintena de guardons més, acabaria coronant-se amb l'Oscar.

A aquestes altures -i amb el concert a la vista a Barcelona- és ja difícil d'amagar que Rodriguez, efectivament, és viu i no es va calar foc després d'una actuació. La recerca -explicada a través de personatges que el van sentir i conèixer, imatges d'arxiu i reconstruccions- va tenir èxit i el músic fins i tot va poder gaudir del seu èxit amb retard en uns concerts èpics a Sud-àfrica el 1998 i amb la gira inacabable postdocumental. Si busqueu Searching for Sugar Man el trobareu el cap de setmana que ve -els dies 5, 6 i 7 de juny- amb l'ARA en versió original subtitulada en català per 9,95 euros.

stats