CULTU(VI)RAL

Def Con Dos: sàtira o canvi de jaqueta?

Ningú esperaria era que la banda madrilenya estigués en boca de tothom per la publicació d’una cançó que critica el “puritanisme progre” de l’esquerra 

Tenint en compte que els dies de popularitat de Def Con Dos semblen un vestigi del segle passat, que un dijous qualsevol aparegui el seu nom entre els trending topic més comentats a les xarxes socials només pot voler dir dues coses: que malauradament el seu cantant, César Strawberry, torna a tenir problemes judicials per “alimentar el discurs de l’odi i legitimar el terrorisme com a fórmula de solució dels conflictes socials” -d’aquests delictes el va considerar culpable el Tribunal Suprem espanyol per uns tuits- o per la censura d’alguns dels seus concerts en localitats amb govern del PP. El que ningú esperaria era que la banda madrilenya, habitualment associada a l’anticapitalisme, estigués en boca de tothom per la publicació d’una cançó que critica el “puritanisme progre” de l’esquerra al voltant del sexe.

Stop puritanismo, tercer avançament del nou disc, encara sense títol, deixa anar versos com: “La nova tendència que genera espant és que abans del sexe se signi un contracte” i “la ciutadania no comprèn el perquè del mantra que follar és ofensiu”. Una crítica velada a la correcció política d’un grup acostumat a treballar amb la sàtira i la creació de debats al voltant dels seus textos. Al contrari del que passa amb cançons com Mamarrachismo power, sobre els pentinats dels polítics de dretes, aquesta lletra tothom se l’ha pres seriosament. D’aquí que els hagin caigut bufetades per tots cantons. Fins i tot una diputada del Parlament, Natàlia Sànchez (CUP), els va enviar “a la puta merda” per -en paraules de la política-“justificar la violència masclista”. I ells ¿què han respost? Res, ho deixen tot obert, retuitejant tant els que els acusen d’ incels com els que apunten a la ironia habitual del grup per entendre la cançó.

De moment encara no sabem si tot plegat és una immensa broma o els Def Con Dos tenen, realment, aquest pensament. Tant si és una cosa com l’altra, els milers de visualitzacions del seu nou vídeo no els hi treu ningú.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF