GUARDÓ LITERARI
Cultura 30/09/2011

David Cirici s'endú el premi Prudenci Bertrana

L'escriptor David Cirici guanya el Prudenci Bertrana de novel·la amb I el món gira . L'obra retrata un cas similar a l'espoli de Millet i una Barcelona en crisi. "Estic descontent amb el sistema", afirma.

Narcís Presas
2 min
El barceloní David Cirici, col·laborador de l'ARA, s'endú el Bertrana amb una novel·la d'intriga sobre els canvis vitals i la Barcelona de la crisi.

Girona.I el món gira comença amb els Mossos d'Esquadra escorcollant el Patronat de la Fundació Macba. El seu president, Ricard Moja, havia desviat una important quantitat de diners per a ús personal. Un cop processat, confessa part de l'espoli però el fiscal l'acusa d'haver-se embutxacat més diners. ¿Els sona la situació? L'escriptor barceloní i col·laborador del diari ARA David Cirici es va inspirar en l'espoli del Palau de la Música per donar el tret de sortida a l'obra guanyadora del 44è premi Prudenci Bertrana que ahir a la nit es va entregar a Girona. La novel·la reflexiona sobre els canvis i "l'oportunitat d'adonar-nos que ens hem equivocat i que potser no fem la vida que volem". Per fer-ho, Cirici s'impregna del realisme nord-americà i crea una obra molt urbana, amb "molt de còmic però també de tragèdia" sobre la Barcelona de la crisi i amb un component de crítica. "Estic profundament descontent amb el sistema", va assegurar.

La història es vehicula entorn a la necessitat que tenen els protagonistes de canviar: el pare de Ricard Moja decideix anar a buscar la seva filla, perduda a l'Índia des de fa més de 30 anys, i paral·lelament, Res Benito, artista de renom internacional, rep un important encàrrec del Liceu gràcies als contactes de Moja. Benito projecta un gran mural sobre l'orgasme com a metàfora del cant i necessita pèls púbics, que demana a tres perruqueres de la Verneda. I el món gira esdevé un joc d'engranatges entre rics i pobres. A Cirici li ha valgut els 42.000 € del premi i la publicació del llibre a Columna al novembre.

Els premis literaris de Girona també van premiar la poeta Vinyet Panyella amb el Miquel de Palol per Sang presa , un recull de poemes en què evoca els seus sentiments i reflexions. La gironina Dolors Garcia Cornellà s'inspira en un altre fet real, en aquest cas la gran nevada de març de l'any passat, per escriure S'acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes , guardonada amb el Ramon Muntaner de literatura juvenil. Mireia Sopena es va alçar amb el Carles Rahola d'assaig per una obra sobre Josep Pedreira, editor dels principals poetes catalans de la postguerra, i el grup Manel va guanyar el Cerverí a la millor lletra de cançó per Benvolgut .

stats