MÚSICA
Cultura 08/01/2012

David Bowie compleix avui 65 anys

El creador de Space Oddity arriba als 65 anys sense fer cap celebració especial. Des que va patir un infart el 2003, David Bowie no edita nous àlbums ni fa gires. Mentrestant, els fans enyoren el Duc Blanc.

Xavi Serra
2 min

BARCELONA.Com tantes altres icones del pop, David Bowie s'ha fet gran. Avui complirà 65 anys, com abans ho han fet Mick Jagger, Paul McCartney o Bob Dylan. Però no ho celebrarà amb un nou àlbum o un concert especial, envoltat d'amics i convidats: tot i que no ha fet mai cap anunci oficial, el creador de Ziggy Stardust viu des del 2003 allunyat de l'escrutini del públic i els escenaris musicals, reclòs en la vida familiar -està casat amb la model Iman, amb qui té una filla- i pràcticament retirat.

Aquesta retirada prematura no és una pràctica estranya entre les estrelles del pop, però sobta en el cas de Bowie, que sempre s'ha mostrat tan hàbil per reinventar-se en el decurs d'una llarga trajectòria, al principi creant noves modes i tendències i en les últimes dècades adoptant les ja existents.

Problemes de salut?

Què ha passat perquè el Duc Blanc tiri la tovallola? L'explicació més recurrent assenyala els seus problemes de salut com a principal causa. El 25 de juny del 2003, durant la gira de Reality , Bowie va tenir un atac de cor després d'un xou i el van haver d'operar d'urgència. Des de llavors no ha enregistrat cap àlbum ni ha fet ni un sol concert, tan sols fugaces aparicions en concerts d'artistes com Alicia Keys, Arcade Fire o David Gilmour. I tanmateix, en una entrevista recent, el productor Tony Visconty afirmava que es reunia amb Bowie sovint i que el músic té una salut estupenda.

Mentrestant, la figura de Bowie no ha perdut vigència. Si de cas, ha guanyat prestigi i influència. La seva discogràfica continua llançant al mercat novetats com el directe A reality tour i el març passat es va filtrar a la xarxa l'àlbum inèdit del 2001 Toy , amb material que després va ser utilitzat a Heathen (2002). El nom de Bowie encapçala la llista de preferències somiades dels programadors de festivals com el Primavera Sound, en el fòrum del qual any rere any corren rumors sobre la participació de l'artista al festival.

Però Bowie no fa concerts. Un article recent sobre Iman al New York Times conté una de les escasses declaracions de l'artista sobre el tema. "No tinc previst fer gires", deia. "Estic còmode". Segons l'autor del text, la seva ocupació actual consisteix a dibuixar, pintar i col·leccionar art britànic del segle XX. El rotatiu britànic The Guardian apuntava ahir que l'absència de Bowie li escau "estranyament bé". Conscient que la seva millor etapa queda molt enrere, potser prefereix la inactivitat a produir música que no sigui veritablement rellevant.

stats