NOVES TENDÈNCIES A LA CULTURA
Cultura 02/06/2013

Darth Vader s'apunta al Verkami

El micromecenatge es consolida com una manera alternativa de cercar finançament cultural

Ander Zurimendi
3 min

Palma.No sense raó s'atribueix una sobreestimulada intel·ligència als que passaven gana durant la postguerra. I en aquests anys de crisi econòmica i falta de suport institucional, el món de la cultura també ha hagut d'anar més viu que mai.

Així s'entén el sorgiment del fenomen del micromecenatge, que més que una moda ja es pot considerar una tendència consolidada. Es tracta de convèncer el màxim nombre de gent que faci una petita aportació econòmica a un projecte cultural que encara no ha nascut, perquè és el finançament previ el que el farà possible. Els mecenes, posteriorment, reben un obsequi dels autors, habitualment el producte editat (un llibre, disc de música, un DVD, l'entrada per veure l'obra de teatre...).

De 5 euros a 1.000

Els darrers a apuntar-se al crowfunding són els directors mallorquins Toni Bestard i Marcos Cabotà, els quals han presentat aquesta setmana el seu projecte de documental Finding David Prowse . Per fer viable el rodatge, però, han de menester 18.000 euros. Per aquest motiu han anunciat que cerquen mecenes per mitjà del portal web Verkami (malgrat que hi ha més portals de micromecenatge, Verkami és el més emprat en les terres de parla catalana). I en tan sols tres dies d'ençà que obriren el termini d'aportacions econòmiques ja han aconseguit 3.700 euros dels 18.000 que necessiten. "Els temps canvien i el finançament econòmic tampoc no n'és aliè", explica Marcos Cabotà, qui afegeix: "Oferim la possibilitat de col·laborar des de 5 euros fins a 1.000". Amb el preu mínim, el nom del mecenes sortirà als títols de crèdit del documental. Amb 1.000 euros, soparà amb els dos directors i el mateix David Prowse.

Però qui és David Prowse? Idò l'home darrere la màscara de Darth Vader, l'actor que va interpretar el personatge en la primera trilogia de La guerra de les galàxies . La intriga al voltant d'aquest actor resideix en el fet que, malgrat la summa importància del seu personatge, la cara de Prowse mai no aparegué a les pantalles. I no només perquè sempre duia la màscara negra al cap, sinó perquè els productors decidiren substituir l'intèrpret per enregistrar l'única escena en què Darth Vader se la lleva!

Prowse, per tant, "és un pobre, el gran antiheroi del rodatge de La guerra de les galàxies ", comentà Bestard. A més, per arrodonir la desgràcia de Prowse, els productors també feren que un altre actor li doblàs la veu durant tota la triologia. "Es veu que els productors trobaven que la veu de Prowse era massa del camp, de l'interior dels Estats Units", explica Bestard.

El documental vol explicar la història d'aquest actor, ignorat en el rodatge malgrat ser cabdal en la trama. I pareix que aquesta història, nascuda a Mallorca, pot traspassar fronteres. "Tenim moltes esperances que el film aconsegueixi molta difusió, perquè el personatge és de caràcter internacional", apunta Cabotà. Ho il·lustra així: "Darth Vader és com Mickey Mouse o la Coca-Cola: conegut en totes les cultures".

Ja acumulen 3.700 euros i en van sumant més. Tot i així, realitzen, riallers, una darrera crida: "Ajuda'ns a acabar el rodatge! Ets la nostra única esperança!".

OCB, Taverners...

A Mallorca, són múltiples les iniciatives duites a terme per Verkami durant el darrer any. L'Obra Cultural Balear, per exemple, aconseguí més de 17.000 euros per finançar un documental sobre els 50 anys de la seva història. Un altre documental rodat gràcies a Verkami és 8 mm de vida , la història de Gabriel Mayans, un amant del cinema de 81 anys que duu la seva passió a cadascun dels racons de Campos. N'aconseguiren més de 3.000 euros. Igualment, el grup Taverners en recaptà més de 5.000 per gravar el disc No hi ha temps que no torn .

stats