Publicitat
Publicitat

DOCUMENTAL

'La dansa de Formentor', el documental més personal de Camilo José Cela, relatat per la seva néta

Un projecte transmèdia que commemora el centenari del naixement de l'escriptor, que va viure 35 anys a Mallorca

Un llargmetratge documental, una pàgina web i un seguiment en línia mitjançant les xarxes socials són els tres canals elegits per a la commemoració de l' Any Cela, que es desenvolupa des del maig d'aquest 2016 i fins al setembre del 2017, per tal de retre homenatge a un dels escriptors més importants en llengua espanyola i que va passar 35 anys de la seva vida a Mallorca.

El documental: 'La dansa de Formentor'

Un dels atractius més interessants d'aquesta nova visió en format audiovisual de la faceta més personal de Cela és que el fil conductor és la seva néta, Camila Cela Marty, que, tot i que tenia 12 anys quan va morir el seu avi, no el va arribar a conèixer-lo. "Em dol no haver-lo conegut, però em fa molta més pena no haver pogut viure la realitat del meu padrí i la meva padrina, les converses de Formentor d'aquella època i la redacció dels 'Papers de Son Armadans'.

"Un personatge bastant antipàtic, carca, prepotent i misogin, que no sentia que tingués res a veure amb mi", diu C. Marty. Una imatge que rebia a través dels mitjans de comunicació i de la premsa rosa. Ara, de sobte, es troba amb un personatge diferent. "He hagut d'imaginar-me el meu padrí quan era jove", la néta també reivindica la figura de la seva padrina, "un pilar fonamental per a Cela".

Un documental produït per Tresques Comunicació i dirigit per Pedro Barbadillo. La fotografia és d'Agustí Torres i té el suport de l'IEB, IB3, ATB i el Consell Insular de Mallorca.

Camila Cela Marty és una apassionada de la dansa. "Tot i que no m'hi dedic professionalment", aquest art també és un dels protagonistes del documental. "Volia fer una peça de dansa per homenatjar les Converses de Formentor. Fou llavors quan, juntament amb Barbadillo, decidírem fer aquest viatge personal dels meus padrins, que ens ajuda a saber més sobre una figura tan complexa com la de Camilo Jose Cela".

Barbadillo, per la seva banda, ha destacat el potencial dramàtic que implica la participació de la néta, "una al·lota que du tota la vida lligada a un llinatge que ha volgut esborrar signant com a Camila C. Marty", i amb el qual el cineasta espera que es reconciliï després d'aquest llargmetratge. Tot i que "al documental no s'explica res nou sobre l'autor, sí que s'aprofundeix en la faceta més personal de Cela", remarca Barbadillo.

Segons Jaume Rodríguez, de la productora Tresques, "creiem que tant la pàgina web com el documental són unes bones eines per a la difusió turística i cultural de Mallorca, ja que permeten saber en quina mesura aquesta figura internacional va ser important per a l'illa. A més, estan confeccionades en tres idiomes (català, castellà i anglès)".

Pàgina web: Cela & Mallorca

Durant el 2017 es faran més actes d'homenatge a la figura de Cela. El mes de febrer, la UIB organitzarà un congrés sobre l'obra de l'autor, la relació amb poetes, les converses i altres actes fora de l'illa. També "estam estudiant reeditar els ' Papers de Son Armadans", ha conclòs la néta.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF