Publicitat
Publicitat

De Damasc al Crac dels Cavallers: sis patrimonis mundials en perill a Síria

Al juliol part del patrimoni de Damasc ja va ser destruït davant una multitud de ciutadans

Segons la Unesco,  hi ha 48 llocs que són patrimoni de la humanitat i estan en perill arreu del món. D'aquests, sis són a Síria:


Damasc:

Fundada 3.000 anys aC, és una de les ciutats més antigues del Pròxim Orient. A l'Edat Mitjana va ser un centre molt pròsper dedicat a la fabricació d'espases. Té 125 monuments conservats de diferents períodes de la història. Un dels més espectaculars és la gran mesquita dels omeies, construïda al segle VIII.


Bosrà:

Era una important ciutat de la ruta de caravanes. Conserva restes romanes, dels primers cristians i diferents mesquites.


Palmira:

Un oasi al desert de Síria, conté importants monuments i és una de les ciutats més importants de l'antiguitat. Del segle I al segle II, va ser un important centre d'art i arquitectura, on es van barrejar diferents civilitzacions. Grecs, romans i perses van deixar-hi la seva empremta. Al juliol, la Unesco alertava sobre les darreres destruccions: "Les noves destruccions del jaciment de Palmira demostren la brutalitat i la ignorància dels grups extremistes i el seu menyspreu cap a la població siriana". La Unesco va lamentar la destrucció d'una de les estàtues més icòniques de Palmira, el lleó que hi havia a l'entrada del museu de Palmira. Es tractava d'una peça de tres metres que representava un lleó protegint un antílop entre les cames. Era una figura que simbolitzava la protecció de la ciutat, de les persones, dels més vulnerables. "La destrucció dels busts funeraris de Palmira en una plaça pública davant la multitud és perversa", afegia la Unesco. "És un nou intent de destruir el lligam de la ciutadania amb al seva història, les seves arrels culturals".


Alep:

Fundada dos mil anys aC, Alep era una ciutat on van passar moltes civilitzacions: assiris, àrabs, mongols, otomans... Hi ha molts monuments protegits: la ciutadella, la mesquita del segle XII, palaus, madrasses...

El Crac dels Cavallers:

Els dos castells són un dels pocs exemples que es conserven de les fortificacions de les croades. Va ser construït per l'ordre de Sant Joan de Jerusalem entre 1142 i 1271.

 

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF