21/11/2012

Cultura i política: moltes paraules per no res

2 min

La cultura no és cap de cartell en cap dels programes electorals, siguin quines siguin les eleccions de les quals es tracti. ¿S'imaginen un polític que fes servir el futur per dir: "Crearem més cultura i us farem més savis"? No: el temps verbal hi és però les promeses són altres. De totes maneres, això és el que diuen.

CiU. Valora molt la cultura tradicional i popular i vincula el desenvolupament de les polítiques culturals als que considera els centres de referència -entre els quals hi falta el Teatre Lliure: és història, i un centre imprescindible-. Proposen, a més d'una llei de mecenatge (per quan?) i d'un IVA reduït, la creació del cèntim cultural, que recaurà sobre els productes culturals perquè el mateix sector sigui el que financi la indústria per a futures creacions. Així com un Acord Nacional sobre la Cultura (l'eixerit de Mascarell ja l'ha enviat al Parlament del futur encara que no pagui les subvencions concedides aquest any).

PSC. Reivindica la cultura com a element per sortir de la crisi i fa palesa una realitat: "El sistema cultural català avui està amenaçat. Existeix el perill que desapareguin les bases construïdes les darreres tres dècades, que han permès el més alt nivell de desenvolupament cultural dels darrers segles". Preconitza un gran Pacte Nacional de Política Cultural, una rebaixa de l'IVA per a alguns sectors culturals i la rehabilitació del Consell de les Arts i la Cultura, aprovat pel tripartit i relegat per Mascarell a la caverna, com a far conductor de les polítiques del ram.

ERC. No dedica gaires línies sobre la qüestió però sí que són contundents, ja que el partit independentista diu que rebaixarà l'IVA al 4%, i assegura que hi destinarà el 2% del pressupost de la Generalitat de la República Catalana.

PP. A la web del partit de la senyora Sánchez-Camacho no hi ha, o no hi he sabut trobar, cap link amb el programa electoral. Els he enviat un mail demanant ajuda. Hi he trucat i la telefonista m'ha deixat amb la musiqueta fins que ha caigut la trucada. Sis dies després he rebut un mail que em remet a un resum del programa on no hi ha ni una paraula sobre la cultura ni l'entreteniment.

ICV. Fa un resum amb 30 prioritats programàtiques. No hi ha lloc per a cap paraula sobre cultura.

stats