El Consell crea l’Arxiu del Confinament de Mallorca

L'objectiu és recopilar i preservar material audiovisual de com s’ha viscut la pandèmia del covid-19 a les llars de l'illa

L'Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca (ASIM) ha creat l'Arxiu del Confinament de Mallorca, amb l'objectiu de recopilar i preservar el material audivoisual de com s'ha viscut el confinament provocat per la pandèmia del covid-19. Amb aquesta voluntat, l'ASIM demana la col·laboració de la ciutadania, d’administracions i d’entitats que tinguin imatges de les vivències, des de les finestres, balcons, terrasses, jardins o a l’interior de les llars, perquè les facin arribar al Consell i, així, passin a formar part de la memòria col·lectiva de Mallorca.

El director de l’ASIM, Xisco Bonnín, ha explicat què s’ha de fer per participar en aquest projecte col·lectiu i també ha detallat les qüestions relacionades amb els drets i la protecció de dades. Segons ha avançat Bonnín, es poden enviar les fotografies i vídeos al correu arxiusoimatgedemallorca@gmail.com, o emprar un servei tipus www.wetransfer.com, a més de compartir aquestes imatges a les xarxes socials (Instagram, Facebook, etc.) amb l’etiqueta #ArxiuConfinamentMallorca.

Així, els autors i les autores cedeixen les fotografies i els audiovisuals a l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell Insular de Mallorca (ASIM) i el Consell Insular de Mallorca "assumeix l’obligació de respectar i fer respectar els drets morals de les persones donants, especialment el reconeixement de l’autoria. Les dades de la persona cedent de documents a l’ASIM es conserven de manera permanent i no es cedeixen a tercers, exceptuant els casos en què existeixi una obligació legal", tal com detallen en un comunicat.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha explicat que "ens sumam a altres iniciatives, entitats i institucions que a tot l’Estat, han animat la ciutadania a compartir i recopilar aquests records fotogràfics i audiovisuals perquè Mallorca tingui el seu propi arxiu del confinament".

Busquets ha afegit que "poden formar part d’aquest fons les fotografies i els vídeos fets fins ara, durant les setmanes de confinament total, i també els fets en un futur, que esperem no sigui tan llunyà, dels tan desitjats retrobaments". Per la seva banda, la consellera insular de Cultura, Maria Pastor, ha destacat que "el compromís de l’ASIM és preservar i difondre aquest llegat visual d’un moment excepcional de la nostra història". 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF