El Consell de Mallorca destina 1,7 milions d'euros a ajuts al sector cultural

Es tracta de set convocatòries diferents pensades per donar suport als diferents àmbits del teixit cultural

El Departament de Cultura del Consell de Mallorca posa en marxa a principi d'any i per segon any consecutiu una part de les convocatòries d’ajuts que destina al teixit cultural de l’illa. L’objectiu, segons el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, és "millorar la gestió d’aquestes convocatòries i fer arribar el suport institucional en les millors condicions possibles als diferents col·lectius als quals van destinades". 

Es tracta de les convocatòries anuals destinades a la realització de projectes cinematogràfics, organització de festivals i cicles de cinema; a l’organització d’arxius dels ajuntaments, associacions i particulars; a la promoció d’activitats culturals d’associacions i ajuntaments; a l’impuls d’activitats musicals; a la creació i producció d’arts plàstiques i visuals, així com a la dinamització de la cooperació cultural universitària. Són set convocatòries que sumen 1,7 milions d’euros. 

La convocatòria més quantiosa, dotada amb un pressupost de 450.000 euros, es destina al fons d’activitats culturals d’ajuntaments. Una línia d’ajuts per incentivar i estimular la política cultural en l’àmbit municipal donant suport a les activitats que s’hi organitzen, ja sigui a través de projectes culturals (concerts, exposicions, cicles de conferències…); fires, mostres, certàmens i festivals d’arts escèniques, i l’edició de llibres, fonogrames i audiovisuals.

Les associacions poden presentar projectes dins el fons per a les activitats culturals de les entitats associatives o organitzatives sense ànim de lucre, que disposa de 325.000 euros, i que té com a objectiu "promoure projectes culturals realitzats pel teixit associatiu o organitzatiu cultural de Mallorca", segons afirmen des de l'àrea de cultura del Consell de Mallorca en un comunicat.

La convocatòria dona suport a festivals, fires, mostres o certàmens d’arts escèniques, tant de caràcter professional com de teatre amateur; a la realització de festivals de música; a l’edició de llibres, fonogrames i audiovisuals, entre altres projectes culturals.

Aquest 2019, el Departament de Cultura dona continuïtat a una línia de feina nova encetada l’any passat per donar suport als arxius a través del fons d’organització d’arxius dels ajuntaments, de les corporacions de dret públic, de les associacions i dels particulars. El fons disposa de 350.000 euros de pressupost per dur a terme projectes que millorin els fons documentals i arxivístics dels ajuntaments i d’altres entitats públiques o privades a fi de donar-los a conèixer i afavorir iniciatives d’investigació. 

El teixit cinematogràfic i audiovisual de Mallorca es podrà beneficiar d'una línia que disposa d’un crèdit de 250.000 euros aquest 2019 i que està dissenyada per donar suport a la producció pròpia de documentals, perquè es creïn productes d’alta qualitat destinats als mercats nacionals i internacionals, així com la producció de curtmetratges i l’organització de festivals audiovisuals.

Una altra línia de feina que es consolida aquest 2019 és el fons d’activitats musicals, amb un pressupost de 170.000 euros, que impulsa tant projectes de creació, producció i programació de concerts com la realització de festivals de música per part d’empreses del sector.

Entre les convocatòries d’ajuts ja disponibles també hi ha el fons de creació i producció d’arts plàstiques i visuals, un fons que si bé inicialment només disposava d’una línia de suport al sector que es vehiculava a través de projectes de les galeries d’art —60.000 euros—, per tercer any consecutiu disposa també d’una línia d’ajuts per a projectes expositius dels artistes —60.000 euros.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF