Publicitat
Publicitat

Música

Cuba diu adéu a Esther Borja, una de les grans dames de la cançó

La cantant va morir als cent any, pocs dies després que Cuba li dediqués un gran homenatge

Cuba es va acomiadar ahir de la cantant Esther Borja, que es va donar a conèixer sobretot interpretant l'obra d'Ernesto Lecuona. Borja va morir ahir a la matinada a l'Havana.  Considerada una de les grans veus de l amúsica cubana del segle XX, el 2002 va ser guardonada amb el Premi Nacional de la Música. El passat 5 de desembre havia fet 100 anys i se li va retre un gran homenatge al Teatro Mella de l'Havana. El Ballet Nacional de Cuba  li va dedicar l'obra 'A la luz de tus canciones', amb coreografia d'Alicia Alonso..

Amb veu de mezzosoprano, Esther Borja va ser una de les promotores més importants de la lírica. No tan sols va difondre l'obra de Lecuona, fins i fora de Cuba, sinó que també va interpretar altres artistes cubans del segle XX com Gonzalo Roig i Adolfo Guzmán.

Coneguda com la "damisel·la encantadora", va actuar amb centenars de sarsueles i operetes, i va treballar a la ràdio, al teatre, al cinema i a la televisió. 

Entre la seva discografia destaquen 'Rapsodia de Cuba' (1953), 'Rapsodia de Cuba featuring Esther Borja', 'Esther Borja canta a dos, tres y cuatro voces' (1955), 'Esther Borja interpreta canciones inolvidables de Ernestina Lecuona' i "Canciones de Gonzalo Roig" (1957). Els seus darrers treballs van ser: 'Álbum de Cuba' (1965) ' i al 1975 tres discos d'homenatge a Ernesto Lecuona. Al 1984 es va retirar professionalment.


 
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF