MÚSICA
Cultura 18/04/2012

El Cruïlla BCN vol fer de l'eclecticisme virtut

El Cruïlla BCN, que se celebrarà al Fòrum els dies 6 i 7 de juliol, camina cap a la consolidació amb un cartell eclèctic. L'encapçalen Iggy & The Stooges, The Specials, Dr. John, Cypress Hill i La Pegatina.

Xavier Cervantes
3 min
El Cruïlla BCN vol fer de l'eclecticisme virtut

BARCELONA.Jordi Herreruela dirigeix el Cruïlla BCN amb un objectiu: aconseguir transmetre que és "un festival amb ànima que no vol ser etiquetat". Ahir, a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, Herreruela va defensar l'eclecticisme del cartell de la cinquena edició, que inclou una heterogènia selecció de grups i artistes de rock, hip-hop, electrònica, pop i world music. Com diu el seu director, i a diferència del Primavera Sound i el Sónar, els altres dos grans festivals barcelonins, el Cruïlla BCN "no és d'una escena concreta".

"Proposem bona música per a bona gent que no necessita ser de cap tribu", diu Herreruela. Aquesta naturalesa eclèctica obliga el festival a encertar-la amb els noms del cartell, però també li permet combinacions artístiques si més no sorprenents. Així, aquest any coincideixen en la programació l'heroi del rock de Detroit Iggy Pop, la banda britànica de ska The Specials i els belgues 2ManyDJs, ara com ara els noms internacionals més populars d'un cartell del qual encara falten "dos o tres grups per confirmar".

Per consolidar el Cruïlla BCN com a tercer gran festival de la ciutat, l'organització ha decidit augmentar-ne el pressupost un 15%, fins a arribar al milió i mig d'euros, amb un 20% de patrocini privat, un 10% d'aportacions de les diferents administracions i un 70% de taquillatge i hostaleria. "De moment el festival és una inversió que esperem recuperar en quatre o cinc anys", diu Herreruela. La línia és ascendent. El 2010 el Cruïlla BCN va tenir 18.000 espectadors. El 2011 n'hi van anar 22.000. I aquest any el director del festival confia que els dies 6 i 7 de juliol passin pel Fòrum prop de 30.000 persones. En qualsevol cas, treballen amb una producció per a 20.000 espectadors per dia.

Herreruela considera que la programació d'enguany "explica l'amplitud de mires del festival". El camp de visió va de la música brasilera a l'africana, del hip-hop a l'electrònica i del pop al mestissatge. Juntament amb Iggy & The Stooges i The Specials, destaca la presència dels californians Cypress Hill, que estrenaran a Barcelona els temes de l'EP Cypress X Rusko , en què incorporen el dubstep al seu discurs basat en el hip-hop. "Però faran un repàs als èxits de la seva carrera", adverteix Herreruela.

La llegenda de Nova Orleans

Un dels principals atractius del Cruïlla serà el concert de Dr. John. El llegendari músic de Nova Orleans presentarà al Fòrum el disc Locked down , que ha produït Dan Auerbach, guitarrista del grup The Black Keys. La representació nord-americana del festival es completa amb la jove vocalista Nneka, que vehicula el seu activisme afroamericà a través del soul i el hip-hop; i amb la estrella del funk Sharon Jones, que actuarà amb The Dap Kings, la banda que acompanyava Amy Winehouse.

De Mèxic arribaran Julieta Venegas i el Nortec Collective, i de Jamaica Linton Kwesi Johnson, el poeta del dub . Al Brasil es va gestar el projecte que comparteixen Edgard Scandurra, el tribalista Arnaldo Antunes i el malià Toumani Diabaté. Un altre brasiler, Lenine, defensarà el disc Chao . De França són Dub Inc i Birdy Nam Nam. I d'Àustria, Parov Stelar, que Herreruela confia que sigui una de les sorpreses del festival gràcies al seu particular electro swing. Un altre punt d'interès serà el duo de Mali Amadou & Mariam, que acaben de publicar Folila , un treball en què col·laboren Bertrand Cantat (ex Noir Desir), Jake Shears (Scissor Sisters) i Santigold.

Pel que fa als artistes locals, la selecció manté l'esperit eclèctic del cartell. Hi actuaran, entre d'altres, La Pegatina, Lenakay, Transadelica (el nou projecte de rai cubà d'Amparo Sánchez i Yacine Belahcene), Mendetz, Astrio, Za!, Joana Serrat, Los Tiki Phantoms, The Pepper Pots, Las Migas i Prats, el nou grup de Marc Prats (ex-Madee).

stats