Cultura 07/10/2019

La reconstrucció del Gran Teatre del Liceu en 10 imatges

En motiu de la commemoració del 20è aniversari de la recuperació del teatre repassem tot el procés

Valèria Gaillard
3 min
Visita al Liceu per les autoritats.

1. EN ESTAT DE XOC

Encara en estat de xoc i amb la flaire de socarrim a l'ambient, s'organitza la primera visita oficial de les autoritats el febrer del 1994, pocs dies després de l’incendi. L’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, i el president de la Generalitat, Jordi Pujol, inspeccionen les runes enmig d’un ambient tètric.

Visita al Liceu per les autoritats.

2. LA SOCIETAT ES MOBILITZA

La gran gala Les millors veus del món, celebrada al Palau Sant Jordi el 17 de març del 1994, aplega 13.000 persones per veure Montserrat Caballé, Victòria dels Àngels i Alfredo Kraus, com també altres primeres figures de la lírica internacional sota el lema "Reconstruïm el Liceu".

Gran Gala al Palau Sant Jordi

3. LA CESSIÓ DE LA PROPIETAT

La Societat del Gran Teatre del Liceu aprova la cessió del teatre a les administracions públiques en un acte solemne el 7 d’abril del 1994. El 5 de setembre es constitueix la Fundació del Gran Teatre del Liceu, presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, i se signa la cessió de la propietat de la Societat del Gran Teatre del Liceu a les administracions públiques.

Signatura de la cessió del teatre.

4. ELS ENDERROCS DE LES RUNES

El 1996 s’enderroquen els edificis annexos al Liceu per poder procedir a la reconstrucció i ampliació del Liceu. A la fotografia es pot apreciar l’arc d’obertura del teatre.

Enderroc de les restes de runes i edificis annexos al Liceu

5. LA PRIMERA PEDRA

El 15 de setembre del 1995 se celebra l’acte oficial de col·locació de la primera pedra del Gran Teatre del Liceu. Interpretació de l’obra Càntic a un símbol perdurable, d’Antoni Ros-Marbà.

Acte de col·locació de la primera pedra

6. MANS A L'OBRA

Les obres de reconstrucció comencen una fase lenta i laboriosa de posar els murs perimetrals, una tasca que va durar uns set o vuit mesos, poc visible però imprescindible per establir els fonaments de l'edifici.

L'estat del teatre després dels enderrocs.

7. EN EBULLICIÓ CONSTRUCTIVA

La part de l'escenari és la més complexa i la que va exigir més esforços constructius. Quan s'acaba aquesta zona, a principis del 1998, es procedeix a reproduir la sala de platea seguint la decoració del Liceu del 1909.

Reconstrucció del teatre

8. EL SOSTRE: UN TREBALL ARTESANAL

Un dels punts més rellevants en la reconstrucció de la sala va ser la decoració del sostre i els plafons de prosceni, que es van encarregar a Frederic Amat, Ferran García Sevilla, Xavier Grau i Perejaume. Va ser un dels pocs llocs del teatre on es va poder introduir un toc modern.

Reconstrucció del GTL.

9. ÚLTIMS RETOCS: LES BUTAQUES

L'edifici ja ha pres forma i tant l'escenari com el sostre està enllestit. Aleshores es va procedir a omplir el pati de platea amb les butaques. El compte enrere per a la inauguració comença.

Enllestint la sala del GTL

10. FOTO DE FAMÍLIA INAUGURAL

El 7 d’octubre del 1999 s’inaugura el Gran Teatre del Liceu amb Turandot, de Puccini, l’òpera que s’havia de fer quan va es va incendiar el Liceu cinc anys abans, sota la direcció de Núria de Gispert. Hi van assistir els reis d’Espanya, Jordi Pujol i l’alcalde Joan Clos.

Foto de família d'inauguració del Gran Teatre del Liceu
stats