El llibre que Cristóbal Serra va guardar en un bagul i no va arribar a publicar

La Fundació Santander publica 'El aire de los libros', un recull d'escolis i assaigs inèdits de l'enigmàtic escriptor mallorquí

La Fundació Santander recupera la darrera obra inèdita de l'escriptor i filòsof mallorquí Cristóbal Serra. Es tracta d'un recull d'escolis i assaigs inèdits que l'escriptor, professor i crític literari que Josep Maria Nadal Suau va trobar en un bagul de la casa de Serra, i que ara surten a la llum sota el títol El aire de los libros, en la Col·lección Cuadernos de Obra Fundamental. "Nadal Suau trobà el llibre pràcticament fet, llest per publicar", ha explicat Francisco Javier Expósito, responsable literari de la fundació. El nou volum ha estat antologat i prologat pel mateix Suau, que va fer la seva tesi doctoral sobre Serra.

En concret, l'obra conté més de quaranta ressenyes de lectures seves, que van de l'àmbit literari a l'espiritual, encara que totes reflecteixen la preocupació existencial i espiritual de l'autor, "que es preocupava per la transcendència de l'ànima", diu Expósito, destacant que l'autor també es podria descriure com un "místic" que va unir les filosofies oriental i occidental. Tracta temes tan diversos com l'apocalipsi, l'Alcorà, la religió cristiana o el món màgic de les bruixes. També opinions de llibres com El idiota de Dostoievsky.

La segona part del llibre es titula Tríptico luliano i són tres aproximacions a la figura de Ramon Llull. La tercera secció s'anomena Los cuadernos amarillos i són tres assajos inèdits: La melancolía: laberinto de dudas El ocultismo i  El humor. Per últim, la darrera part de l'obra es titula Entorno a la autoexpresión o elogio de la sencillez, i és el discurs de la recollida del títol de Doctor Honoris Causa per la UIB l'any 2006.

Un savi poc conegut

"Serra era un savi, un erudit, un humanista que es qüestionava a si mateix i tot el que li arribava", ha reblat Expósito en la roda de premsa de presentació de l'obra. "És un deure moral recuperar aquesta figura", ha afegit el responsable literari de la Fundació. Per al gran públic, Serra ha estat un desconegut, encara que referents literaris com el Premi Nobel Octavio Paz el respectaven i el valoraven. 

Paz el va anomenar un "ermità que va obrir un camí literari únic i lluminós, però també secret, que es resisteix a ser etiquetat". I, de fet, aquesta obra vol servir per apropar Serra al gran públic, que ha influenciat escriptors actuals com Enrique Vila-Matas, Fernández Mallo, Javier Sierra o Andrés Ibáñez. "Qui no conegui res de Cristóbal Serra, amb aquest llibre el podrà conèixer bé, perquè ofereix una imatge polièdrica d'ell", ha assegurat Expósito.

L'obra es va presentar la setmana passada a Madrid, i a Palma, la trobada amb el públic serà aquest dimarts 3 de desembre a Es Baluard a les 19.30 h. Hi assistiran l'escriptor Agustín Fernández Mallo, la delegada de Cultura, Catalina Solivellas, Nadal Suau i Expósito.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF