CINQUANTENA TROBADA MUSICAL
Cultura 16/04/2011

Creix el planter de la clàssica catalana

Avui arrenca la trobada número 50 de la JONC, la jove orquestra formada per talents de menys de 25 anys que prepararà un programa amb una obra d'encàrrec i La consagració de la primavera .

Marta Salicrú
2 min
La JONC presentarà el repertori que està preparant aquesta Setmana Santa en la seva 50a trobada a L'Auditori de Barcelona, el de Girona i a Santa Coloma de Farners.

Barcelona.La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) arrenca avui una de les trobades, la 50a de la història de l'orquestra, amb què prepara nou repertorique reuneix joves talents de la música clàssica catalana menors de 25 anys.

En aquesta trobada l'orquestra, que ha d'aprofitar les vacances escolars per reunir els seus membres, prepararà els concerts del 26 d'abril a L'Auditori de Barcelona, del 30 d'abril a Santa Coloma de Farners i de l'1 de maig a l'Auditori de Girona, concerts per als quals aquesta Setmana Santa assajaran La consagració de la primavera de Stravinsky i una d'estrena encarregada al compositor català Josep Maria Guix.

La primera fita de la carrera

Per Manel Valdivieso, director artístic de l'orquestra des del 2001, la tasca principal de la JONC és servir de punt de referència: "Que els estudiants es puguin marcar un primer objectiu cap al qual progressar", explica. Per formar-ne part, els joves músics s'han de presentar a una audició pública per a la qual no hi cap condició prèvia, no es requereix cap títol i que funciona estrictament per meritocràcia. "Tu vine i toca i, si toques bé, hi entraràs", diu Valdivieso. Gairebé 600 aspirants es van presentar aquest any a les audicions per seleccionar els vuitanta membres de l'orquestra. Una audició que els músics de la JONC han de repetir cada any per conservar la plaça. "Això fa que hi hagi molta mobilitat però també que se simuli la realitat", explica.

Pel que fa a les trobades, "el que la JONC dóna és una beca en espècies, unes classes amb uns professors que difícilment tindrien en un altre lloc i l'oportunitat de treballar molt a fons un repertori". Cada trobada serveix perquè la JONC prepari els concerts amb músics de prestigi internacional experts en el repertori que han d'assajar, en el cas d'aquesta trobada de Setmana Santa són membres de la prestigiosa orquestra Royal Concertgebow d'Amsterdam.

Amb ells, els membres de la JONC prepararan l'estrena d' Imatges d'un món efímer , un encàrrec de l'orquestra al català Josep Maria Guix. "No és una obligació de la JONC fer un encàrrec, ho és de totes les orquestres"-afirma Valdivieso- "Així com busquem sortides per als instrumentistes d'alt nivell, n'hem de buscar també per als compositors del país".

L'orquestra assajarà també La consagració de la primavera , de Stravinsky. "No és només una gran obra, difícil i trencadora: és una obra clau. 50 trobades mereixien una celebració així", explica Valdivieso. Per a la tercera obra del programa, un concert per a viola i orquestra de Martinu, comptaran amb la solista Anna Puig, alumni de la JONC i membre de la Mahler Chamber Orchestra. "És la demostració que des de Cervera -Puig és de Cervera- es pot arribar a la primera orquestra del món", conclou Valdivieso.

stats