Art
Cultura 07/04/2020

Covid Art Museum, la primera galeria virtual sobre el coronavirus

Ara
3 min
Una de les imatges del Covid Art Museum

BarcelonaTres creatius de Barcelona impulsen a Instagram un museu amb obres d'artistes de tot el món creades des del confinament. És el Covid Art Museum (CAM), una galeria virtual per donar visibilitat a totes les creacions que la quarantena està inspirant. Aïllament, paper de vàter, mascaretes, por, esperança, personal sanitari i balcons es mostren en il·lustracions, pintures, vídeos, fotografies i animacions. "L'art és una bona manera d'expressar els sentiments, i és important saber com s'està sentint la gent en aquest moment i com ho està expressant", ha explicat a l'ACN Emma Calvo, una de les impulsores del projecte.

Al principi de la quarantena, tres publicitaris amants de l'art van veure que el seu entorn més proper publicava a les xarxes socials més creacions artístiques del que era habitual. Irene Llorca, Emma Calvo i José Guerrero van adonar-se aviat que no era només el seu entorn, sinó que artistes d'arreu del món estaven "expressant moltíssim" a través de l'art el moment de crisi sanitària que s'està vivint.

"Vam pensar que seria molt interessant agrupar tota la quantitat d'art que s'està generant i que ens servís d'arxiu per explicar tant ara com en un futur com s'està sentint la gent en aquests moments", diu Calvo. Reben una cinquantena de propostes diàries i en van a buscar d'altres d'artistes internacionals que consideren essencials per al museu. Les recullen a través de l'etiqueta #CovidArtMuseum o bé a través de correu electrònic. "Hi ha gent que ho enfoca molt positivament, d'altres tenen una visió més catastròfica. Però dos artistes de dos llocs molt diferents del món poden coincidir en una mirada", assegura Calvo sobre la universalitat de l'art i el fenomen global que es viu.

Un de les obres que es pot veure al Covid Art Museum

El Covid Art Museum serveix per donar visibilitat als artistes. "Tot apunta que després d'això hi haurà una crisi econòmica bastant gran. Si no ens ajudem entre nosaltres i ens donem una mica de visibilitat no crec que ho faci ningú més", argumenta la publicista. També serveix com a arxiu de les expressions artístiques i, en conseqüència, sentimentals. "Es parla molt de l'afectació a nivell econòmic i sanitari, de temes més tècnics, però a nivell artístic i sentimental creiem que l'art és una bona manera d'expressar els sentiments i que se sàpiga com s'està sentint la gent en aquest moment", explica. Alguns creadors els expliquen el context en què han creat l'obra, com un home de 70 anys que s'havia quedat sol a casa i que pintar li servia de via d'escapament.

A més, serveix també com un entreteniment per al gran públic durant la quarantena. "Hi ha molts artistes que parlen de temes més quotidians, com el temps extra que pots passar amb els fills, i la gent s'entreté i s'hi sent molt identificada", assenyala Calvo.

Futura mostra física?

Els impulsors del projecte estan decidits a traslladar en una exposició física part de les obres recollides durant les setmanes de confinament. A més, es plantegen fer un e-book gratuït perquè es puguin consultar totes les obres. "En algun moment tot això s'acabarà, afortunadament, i també en el món de l'art ens deixaran d'arribar obres que s'inspirin en la covid-19, perquè hi haurà altres temes", reflexiona Calvo.

stats