Cort i Consell donen suport a la proposta del jurat per a la direcció d'Es Baluard

El Govern no ha volgut definir quina posició defensarà quan el patronat hagi de prendre la decisió

L'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca proposaran ratificar la candidata escollida pel jurat del concurs públic que va convocar el patronat del Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, Es Baluard, per designar el seu nou director, una plaça que fa set mesos que està vacant. Fonts de les àrees de Cultura de Cort i del Consell han avançat a Efe que el plantejament que defensaran davant el patronat passa per respectar la decisió adoptada el passat 3 de juny per un jurat independent.

Està previst que es convoqui la reunió constituent del patronat d'Es Baluard per a la legislatura 2019-2023 després de la Nit de l'Art, programada per a aquest cap de setmana. De les institucions públiques que integren l'òrgan de govern del museu, només el Govern ha declinat definir quina posició defensarà quan el patronat hagi de prendre una decisió.

Sis mesos sense direcció a Es Baluard

El patronat va decidir mantenir el sistema de concurs públic per substituir Aramburu, però la primera convocatòria va quedar deserta perquè cap candidat complia el requisit de tenir titulació de català i anglès, per la qual cosa es va suprimir aquesta exigència i el març del 2019 es va convocar un nou procés.

La comissió avaluadora (un jurat integrat per set professionals del sector de les arts plàstiques) va preseleccionar 24 aspirants i en va escollir els 15 amb millor puntuació pels seus currículums i projectes. D'aquests, tres varen quedar finalistes amb pocs punts de diferència i els avaluadors els varen entrevistar per separat i varen concloure l'avaluació adjudicant els darrers punts, un màxim del 25% del total possible.

La puntuació definitiva deixava les dues aspirants millor qualificades amb una diferència escassa, de manera que els membres de la comissió avaluadora varen debatre sobre els mèrits d'una i l'altra i varen sotmetre el seu dictamen a votació. El resultat va ser elevat a la comissió executiva perquè la traslladàs al patronat. 

No obstant això, el patronat va sol·licitar una argumentació més detallada de l'elecció de la directora proposada, per completar la informació que es plantejaria en la reunió que el 6 de juny havia de fer el patronat, òrgan presidit pel batle de Palma. La ratificació del nomenament es va retirar de l'ordre del dia d'aquesta reunió amb l'argument que calia que el jurat aportàs més documentació "per completar l'expedient", segons va informar Es Baluard.

Els gestors del museu varen reclamar llavors un nou informe en el qual els membres de la comissió avaluadora exposassin amb més precisió la puntuació obtinguda per tots els candidats que havien estat sotmesos a examen i pels que varen arribar a la fase d'entrevistes. Finalment, la comissió executiva va acordar proposar el nomenament de la nova directora per a una reunió abans que es conformassin els ajuntaments el passat 15 de juny, però aquesta reunió es va suspendre perllongant, així, el buit a la direcció del museu. Aquest fet que va augmentar l'alarma entre les entitats professionals del sector. 

El patronat d'Es Baluard està integrat per l'Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca, el Govern balear i la Fundació d'Art Serra, entitat privada creada per l'editor Pere Serra, el col·leccionista que va cedir el patrimoni artístic que constitueix la base del museu. L'anterior directora, Nekane Aramburu, va estar al capdavant del principal museu d'art contemporani de les Balears fins el passat mes de març, després de ser designada també mitjançant un concurs públic el 2013.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF