DANSA
Cultura 07/02/2012

Corella s'instal·la a Catalunya amb el nom de Ballet de Barcelona

La companyia de dansa d'Ángel Corella ja s'ha establert a Barcelona després de trencar el contracte amb Castella i Lleó. El ballarí hi vol tenir la seu estable, obrir una escola a la capital i una altra a Figueres.

Laura Serra
3 min
Ángel Corella, ahir, passejant per la Rambla acompanyat dels ballarins de la seva companyia, el nou Ballet de Barcelona.

BARCELONA.Sense debat ni discussió, Catalunya ja té, de la nit al dia, una companyia de dansa clàssica. Ahir el ballarí Ángel Corella va confirmar que ha instal·lat definitivament la seva companyia a Barcelona, i que fins i tot ha canviat el nom de Corella Ballet per Ballet de Barcelona (o Barcelona Ballet, en les funcions a l'estranger). Després que la Junta de Castella i Lleó, on estava establerta la companyia del ballarí fins el 2011, trenqués al desembre el contracte econòmic que els vinculava al municipi de La Granja de San Ildefonso, el ballarí ha decidit aplicar la política de fets consumats i ja té seu a la capital catalana, en uns baixos de 1.500 m a prop del Palau de la Música.

De fet, la Fundació Corella va néixer a Barcelona l'any 2001, però en aquella època no va trobar els suports necessaris per desplegar el seu projecte aquí. Què ha canviat? "El govern i que ja han vist el producte, ara no és parlar de fantasmes -deia ahir el ballarí-. S'han adonat de la importància de tenir un projecte de dansa d'aquesta magnitud, amb aquesta projecció internacional. Londres, Nova York i París tenen una companyia que sempre es pot veure a la ciutat. I per nosaltres és més fàcil vendre la companyia i aconseguir finançament des de Barcelona". L'ambiciós projecte que ahir va detallar el ballarí inclou obrir una escola per a tots els públics a Barcelona al maig i una altra escola-residència per a joves d'11 a 18 anys a Figueres, a banda d'establir la companyia a la capital i garantir-se un teatre estable per estrenar espectacles (que podria ser el Liceu o el Tívoli, on han actuat en les últimes ocasions) i el pas pels principals festivals del país.

Segons Corella, el finançament de la companyia serà autònom (a través de taquilla i de les quotes de les escoles), de mecenes privats i d'ajuts públics, sobretot en espècies. El seu pressupost gira ara entorn dels 3 milions d'euros. Pel que el ballarí va avançar ahir, tenen garantida l'ajuda de la Diputació de Barcelona, que, segons va dir, seria similar a la que els oferia la Junta castellana (entre 200.000 i 300.000 euros en metàl·lic i contractacions garantides fins a arribar als 1,2 milions); l'Ajuntament els cediria un local d'assaig per als professionals al Poblenou, tot i que fonts municipals van apuntar després que l'ajut del consistori aniria condicionat al fet que la companyia garanteixi 5 anys de funcionament ordinari; i per part de la Generalitat hi hauria el compromís de col·locar-los en programacions teatrals. El cop de mà més decidit serà de l'alcalde de Figueres, Santi Vila, que ja té els terrenys perquè s'hi aixequi l'escola-residència per a uns 100 alumnes, que s'obriria la temporada 2013-2014.

La companyia d'Ángel Corella és l'única d'Espanya que es dedica a la dansa clàssica, donat que la Compañía Nacional de Danza segueix la línia contemporània encetada per Nacho Duato. El ballet d'Ángel Corella es va fundar el 2008 i amb aquest poc recorregut ha aconseguit consolidar-se com un dels més prestigiosos del món, amb actuacions als principals escenaris de dansa. Corella compta amb aquest capital per fer-se un lloc. "No venim a restar sinó a sumar, a omplir un buit que ha existit a Espanya i esperem que ens acullin amb el mateix afecte amb què venim", deia ahir Corella, deixant patent que dins del sector de la dansa catalana hi ha recels. "Es pot entendre que hi hagi tensió per si les subvencions varien si som aquí. Ens van deixar molt clar que això no passarà", va tranquil·litzar.

El 'Cigne negre' al Liceu

Al marge de l'anunci del bateig del Ballet de Barcelona, ahir Ángel Corella va presentar la seva versió del clàssic El llac dels cignes que oferirà el Liceu del 9 a l'11 de febrer. En la première farà el mateix Corella el paper del príncep Sigfried, i Sarah Lane, la ballarina que va fer de doble de Natalie Portman al film Cigne negre , serà Odette. La resta de papers se'ls disputen els ballarins principals de la companyia de Corella i un cor de 24 cignes escollides a Barcelona per a l'ocasió.

stats