Les Converses Literàries de Formentor, un acte de "resistència i afirmació cultural"

Per primera vegada, l'esdeveniment es retransmetrà de manera virtual 

Com un "acte de resistència i afirmació cultural" ha definit el director de la Fundació Formentor, Basilio Baltasar, la realització enguany de les Converses Literàries de Formentor, que es retransmetran per primera vegada de manera virtual per les restriccions sanitàries causades pel covid-19, segons ha informat Efe. Les jornades tindran lloc entre aquest divendres, dia 18, i diumenge, dia 20, quan s'entregarà el X Premi Formentor a l'escriptor holandès Cees Nooteboom. El novel·lista, poeta, traductor i, especialment, autor de la nova narrativa de viatges també rebrà el guardó i oferirà el discurs de manera telemàtica.

La cerimònia de lliurament del Premi Formentor 2020 iniciarà les jornades de discussió literària, en què està prevista la participació d'intel·lectuals de tradició europea en l'àmbit nacional i internacional de la literatura. Així, escriptors, editors, periodistes i intel·lectuals seran presents en aquesta "atípica" edició, mentre que el públic podrà seguir en directe les intervencions dels ponents que participaran en la trobada dedicada als bagaudes, goliards i estilites, acròbates del món antic i modern.

A més de Cees Nooteboom, intervindran en les jornades autors reconeguts com el Nobel de Literatura J. M. Coetzee; Edward Wilson-Lee, autor d' El memorial de los libros naufragados; l'escriptora etiopoamericana Maaza Mengiste; l'escriptor Pierre Ducrozet, representant de la nova narrativa francesa; el professor de literatura espanyola i escriptor Alexis Grohmann; Berna González, periodista i escriptora de novel·la negra; l'alemany Hannes Köhler, el cubà Abilio Estévez i el mexicà David Huerta, guanyador del premi FIL de Literatura en Lenguas Romances 2019. "Hem de mantenir viu el foc de la literatura", ha conclòs Basilio Baltasar.

El Premi Formentor, guardó literari sostingut amb el mecenatge de les famílies Barceló i Buadas, va ser concedit per primera vegada l'any 1961 i, des de llavors, han estat premiats, entre d'altres, Jorge Luis Borges, Samuel Beckett, Saul Bellow, Jorge Semprún i Witold Gombrowicz. Després de la seva recuperació, han rebut el guardó en edicions anteriors Carlos Fuentes, Juan Goytisolo, Javier Marías, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia, Roberto Calasso, Alberto Manguel,  Mircea Cararescu i Annie Ernaux.

Les Converses Literàries es varen organitzar per primera vegada en la dècada dels anys trenta del segle XX, impulsades per Adan Diehl, creador de l'hotel Formentor. Varen continuar en la dècada dels seixanta amb el patrocini de Tomeu Buadas i, des del 2008, les Converses compten amb el mecenatge de Simón Pedró Barceló, actual propietari de l'hotel.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF