Cultura 29/04/2014

Conservar el patrimoni: un deure d’estat

Patrimoni Cultural custodia més de 200 béns, entre monuments, jaciments i béns mobles

M.t.
4 min

Andorra La VellaLa gestió del patrimoni cultural a Andorra és una feina pluridisciplinària. El seu director, Olivier Codina, explica que a més del patrimoni entès des d’un vessant més clàssic, com és la conservació d’esglésies i monuments, també cal tenir en compte els seus entorns de protecció i l’arqueologia associada, els museus, els béns mobles, els fons bibliogràfics i els arxius documentals.

El pressupost de Patrimoni Cultural voreja els 3 milions d’euros, als quals cal sumar la partida per a obres de rehabilitació i conservació, que aquest any ascendeix a 1,3 milions però que pot variar en funció de les necessitats de cada exercici. El departament agrupa quatre àrees: conservació de béns immobles, conservació de béns mobles, biblioteca nacional i arxiu nacional.

L’equip humà està format per una cinquantena de persones, amb restauradors, arqueòlegs, arxivers, tècnics encarregats de fer l’inventari de béns, arquitectes que treballen en les sol·licituds d’obra que afecten els entorns de protecció i en els projectes d’intervenció als monuments i una secció de museus amb una desena de guies culturals. En total, el departament custodia o intervé en 224 béns, entre monuments, jaciments arqueològics i altres béns immobles inventariats.

Restauració de Ràdio Andorra

Aquest 2014 l’actuació de més envergadura que s’està portant a terme és la quarta fase d’intervenció de l’edifici de l’antiga Ràdio Andorra, situat a l’entrada d’Encamp. Codina destaca que es tracta d’un edifici amb un patrimoni “de valor inestimable”, ja que a part de comptar amb una de les poques emissores de ràdio dels anys 30 que es conserven a Europa, encara alberga tots els béns mobles que hi havia, així com el fons discogràfic de l’època, cosa que “el fa excepcional”. L’edifici, tancat des del 1981, va ser intervingut d’urgència un cop l’estat espanyol va cedir-ne la propietat a Andorra, el 2009. Les primeres tasques van consistir a aturar una entrada d’aigua a la coberta que afectava directament l’emissora, i fa dos anys es va refer tota la resta de cobertes. Actualment, s’està finalitzant la fase de restauració de les finestres i portes, i paral·lelament s’està duent a terme l’inventari dels béns mobles i del fons discogràfic.

A més, des del govern es treballa en un projecte per convertir l’edifici en un museu, que podria ser una realitat a principis del 2016. L’objectiu és donar un ús al monument per tornar-lo a la societat i dotar-lo dels mitjans per donar a conèixer el procés històric de la radiodifusió a Andorra, contextualitzant-lo tant en l’àmbit local com en l’europeu.

D’altra banda, Patrimoni Cultural també treballa aquest any en la millora de l’església de Sant Vicenç d’Enclar, a la parròquia d’Andorra la Vella, en el condicionament de la terrassa exterior de l’Hotel Rosaleda d’Encamp i s’està enllestint la primera fase de la restauració de Casa Rossell, una casa pairal del segle XVII d’Ordino.

Pel que fa a la conservació del patrimoni artístic de les esglésies, recentment s’ha completat la restauració del retaule de Sant Miquel i Sant Joan de l’església de Sant Miquel de la Mosquera d’Encamp, una peça d’autor desconegut, creada entre el 1590 i el 1610. Les tasques van allargar-se durant més d’un any i la major part es van fer a la mateixa església, amb l’excepció de les dues talles centrals, que es van tractar al taller de Patrimoni Cultural. Les tasques van consistir a enretirar el vernís ennegrit i eliminar dues capes de pintura, a més d’aplicar tractaments contra els insectes.

Actualment, les restauradores treballen en les pintures murals de l’absis de l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany, i pròximament s’iniciaran les tasques de restauració del retaule barroc de la mateixa església, que data del segle XVI.

Les obres del MNAC, a Andorra

Un altre dels projectes amb què està treballant el departament és l’exposició temporal sobre el patrimoni andorrà que es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Codina ha confirmat que l’exposició es farà aquest mateix 2014 i que servirà per donar a conèixer algunes de les obres que van sortir del país durant els anys vint del segle passat, explicar els motius del seu exili i com s’han conservat fins als nostres dies.

Actualment, el MNAC custodia obres emblemàtiques del Romànic andorrà com l’absis de Sant Miquel d’Engolasters, l’altar de Sant Romà de Vila i les pintures de Sant Romà de les Bons i de Sant Esteve d’Andorra la Vella. El director de Patrimoni Cultural ha indicat que la intenció és que la mostra compti amb diferents pintures i retaules de diverses esglésies, i que se n’estan ultimant els preparatius.

Reptes futurs

Un dels temes que hi ha sobre la taula des dels anys noranta, però que actualment “no és prioritari”, és dotar el país d’un museu nacional. El responsable de Patrimoni Cultural reconeix que actualment Andorra disposa d’una xarxa de museus satèl·lits i que seria necessari que hi hagués alguna infraestructura que centralitzés l’oferta, però afegeix que és difícil definir quina forma hauria de tenir.

El departament també treballa en la delimitació dels entorns de protecció dels monuments considerats Béns d’Interès Cultural del país. Es tracta d’un dels projectes que ha patit més retards al llarg dels diferents governs, ja que per llei haurien d’haver estat enllestits fa 10 anys. A més, les delimitacions són especialment prioritàries en el cas de monuments, sobretot esglésies, situats en nuclis antics de poblacions, perquè un cop es determini l’entorn de protecció els propietaris d’edificis deteriorats podran procedir a la seva restauració seguint els criteris de Patrimoni Cultural.

La feina que es fa des de Patrimoni Cultural, tot i que varia en funció dels projectes i dels recursos, és substancial tenint en compte les dimensions del territori. De fet, Codina destaca que pel fet de ser país poden “anar més enllà” perquè tenen “unes institucions i un deure a escala nacional”.

stats