El Consell impulsa 'Pa i pecat', un projecte per recuperar la memòria oral de les dones de la Misericòrdia

El grup de recerca ha recollit nou testimonis, que visitaran diferents municipis de Mallorca per donar a conèixer el projecte i fer que més dones hi participin 

Potser el patrimoni material i immaterial més desconegut de la Misericòrdia és el de les dones, tant el pati com l'espai interior. Per aquest motiu, el Consell de Mallorca ha impulsat el projecte 'Pa i pecat', per recuperar la memòria oral de les dones que varen viure a l'edifici, quan aquest era un centre de beneficència que acollia infants i gent gran de Mallorca en situació de vulnerabilitat.

'Pa i pecat', perquè "et donaven menjar i allotjament a canvi de la moralitat de la època", ha explicat durant la roda de premsa de presentació Aina Noguera, antropòloga a càrrec del projecte, juntament amb Rosa Mascaró. "En totes les entrevistes que hem fet hi apareix el pecat, diuen que tot allà era pecat, sobretot amb el propi cos", afegeix.

Fins ara, han pogut entrevistar nou dones, i ja tenen transcrites més de 400 pàgines que aniran a l'Arxiu d'Imatge i So del Consell. Per tal d'ampliar el projecte i animar més dones a participar-hi, han preparat unes jornades a Artà, Esporles, Campos i Montuïri en què participaran algunes de les entrevistades. 

Que les dones parlassin no ha estat fàcil. "És difícil perquè avui dia encara es carrega amb l'estigma de ser nines de la Misericòrdia", assenyala Rosa. Per aquest motiu, encara no han aconseguit que les més grans hi vulguin participar. Moltes altres no entenien la importància del seu relat. "Em deien: 'Aina, no sé per què us interessa la meva història", relata l'antropòloga. Assegura que algunes d'elles, amb més de seixanta anys, no ho havien parlat mai amb la família i d'altres no n'han volgut parlar per no generar ferides.

Una de les dones que ha participat en el projecte és Maria Vidal, filla d'un orfe de guerra. "La seva mare va entrar a fer de criada a una casa i ella va viure a la Misericòrdia". També hi ha el testimoni d'una veïna, que no hi havia viscut però explica el que es comentava al carrer sobre el centre. O un grup de dones que varen viure allà, varen perdre el vincle i es varen trobar després de molts anys. 

Rehabilitació de la sala de dones 

Juntament amb la recuperació de la memòria oral, també s'ha iniciat un projecte de rehabilitació de la sala de dones de la Misericòrdia, que mai s'ha tocat i ara mateix està tancada. La consellera de Cultura del Consell, Bel Busquets, ha explicat que el pla està en un punt molt inicial i que "traspassarà la legislatura". 

Busquets ha posat en relleu la importància d'un projecte que qualifica de "passat, present i futur", perquè "arreplega la memòria oral avui, per poder-la fer arribar al futur", ha defensat. "És important perquè a través dels testimonis d'aquestes dones veim experiències d'adoctrinament però també de coneixement", ha afegit. 

Per la seva banda, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha explicat que 'Pa i pecat' s'emmarca en la feina en el patrimoni immaterial que es va fer durant l'anterior legislatura, ja que hi havia un "buit administratiu" i ara "s'ha dotat amb pressupost" i "voluntat política" perquè es reconegui i es valori aquest patrimoni. 

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF