Cultura 19/09/2018

El Consell de Menorca actualitza la política lingüística amb un pla de dinamització

El Consell va veure la necessitat d'elaborar un nou pla amb la intenció d'actualitzar-lo als canvis que s'han produït a la societat i a la situació actual de la llengua catalana en els diferents àmbits insulars

Ivan Martin
2 min
El conseller insular de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria ha presentat el Pla amb el seu equip de col·laboradors.

MaóEl Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca ha presentat el Pla de dinamització lingüística de Menorca per als anys 2018-2021. Aquesta iniciativa fou aprovada el passat 30 de juliol pel Consell Executiu. El conseller insular del ram, Miquel Àngel Maria, ha explicat que el pla "pretén ser l'instrument que ajudi a dirigir i consolidar, de manera eficaç, el procés de normalització de la llengua catalana com a llengua pròpia de Menorca".

Maria ha assegurat que a través de la col·laboració de la filòloga Susana Febrer, mitjançant el programa SOIB Jove-Qualificats Sector Públic, el Consell va veure la necessitat d'elaborar un nou pla que revisàs l'antic Pla de normalització lingüística de Menorca de l'any 2004, amb la intenció d'actualitzar-lo als canvis que s'han produït a la societat menorquina i a la situació actual de la llengua catalana en els diferents àmbits insulars. A banda de la revisió del pla de l'any 2004, la tècnica del Servei de Política Lingüística, Pilar Vinent, considera "imprescindible adaptar-lo a les possibilitats reals dels diferents agents, especialment les administracions, de dur a terme les accions que s'hi plantegen, segons la disponibilitat de recursos humans, materials i econòmics de què disposa cada institució".

A més, Vinent ha deixat clar que els objectius són garantir els drets lingüístics de cada ciutadà que empra la seva llengua pròpia a Menorca i poder-se desenvolupar davant qualsevol situació i sense traves. De la mateixa manera, també es pretén augmentar l'estima de la població cap a la llengua catalana, implicar la població en la preservació, erradicar els prejudicis lingüístics, involucrar el nombre més gran possible de persones, entitats i institucions, i dur a terme activitats de dinamització a través de les quals tothom pugui percebre la llengua com un element de cohesió de la societat.

stats