El Consell de Menorca adquireix el poblat talaiòtic de Son Catlar per 580.000 euros

El principal interès del jaciment és que es tracta de l'únic poblat menorquí que conserva per complet el perímetre de la murada

El Consell Insular de Menorca i els propietaris del jaciment arqueològic del poblat de Son Catlar han signat avui el contracte de compravenda del monument per 573.000 euros, un preu que ha estat fixat a través de les taxacions encarregades per la mateixa institució i la propietat. A aquesta quantitat cal sumar-hi el cost de la segregació, valorat en 6.800 euros. El pressupost per a la compra s'inclou en el Programa d'inversions financerament sostenibles, a càrrec del superàvit pressupostari del Consell Insular corresponent a l'any 2016.

El jaciment arqueològic, situat a Ciutadella, ostenta la declaració de Bé d'Interès Cultural i formava part, originàriament, de la finca agrícola del mateix nom, però segregada recentment. Té una extensió total de 4,4 hectàrees, tot i que la superfície que ha adquirit el Consell Insular n'abasta 8,6, ja que inclou una zona per a l'estacionament de vehicles, a més d'una franja de terreny al voltant del poblat. El principal interès del jaciment és que es tracta de l'únic poblat menorquí que conserva per complet el perímetre de la murada. El sistema defensiu de Son Catlar constitueix un conjunt d'elevada importància per a l'estudi del final de l'època talaiòtica i les seves influències externes.

A l'interior del poblat hi trobam tipologia arquitectònica diversa: s'hi conserven uns quants talaiots i un recinte de taula amb dos portals d'accés a la façana. El conjunt es completa amb restes de cases talaiòtiques circulars i altres construccions. El seu bon estat, a causa de la conservació de la murada, permetrà estudiar l'urbanisme del final de l'etapa talaiòtica. Després de l'adquisició, el Consell obrirà un període per presentar projectes d'intervenció a convocatòries d'ajudes estatals. Així mateix, el Departament insular de Cultura ha iniciat els tràmits per a l'elaboració d'un pla director del jaciment, amb l'objectiu d'establir les prioritats de la investigació, la manera com s'ha de museïtzar i les línies de treball.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF