Cultura 08/05/2019

El Consell adapta Menorca Talaiòtica a les exigències de la UNESCO per a Patrimoni Mundial

La nova candidatura divideix l'illa en cinc zones

Ivan Martín
2 min
L'equip redactor de l'expedient ha traslladat a la Comissió Assessora de la Menorca Talaiòtica els avanços.

MaóL'equip redactor de l'expedient de la candidatura Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la UNESCO ha donat a conèixer l'estat dels treballs d'elaboració, així com la relació i els límits dels components de la candidatura. La reformulació de l'expedient s'ha duit a terme tenint en compte els suggeriments emesos per l'institut ICOMOS en el document que expressava la recomanació d'ajornar la candidatura a un cicle posterior d'avaluació. Després de dos anys d'intens treball s'han definit cinc àrees que exemplifiquen les formes a través de les quals les comunitats humanes de l'època talaiòtica es van relacionar amb el paisatge de l'illa.

La primera zona ocupa la part sud de Ciutadella, i inclou els jaciments de Son Catlar, la naveta dels Tudons, Torrellafuda i Torretrencada. La segona comprèn la zona entre el barranc de Torre Vella i el barranc de Son Boter, i conté els jaciments de Sant Agustí i la cova dels Coloms. La tercera zona és entre el barranc de Llucalari i el de Cala en Porter, i inclou el jaciment de Torre d'en Galmés. La quarta delimitació és referent al sud i l'oest de Maó, i arriba fins al terme d'Alaior. En destaquen Torralba d'en Salort, Rafal Rubí, Talatí de Dalt, Cornia Nou, Trepucó i Calescoves. Per últim, la cinquena zona ocupa una zona nord de l'Albufera del Grau amb la inclusió del jaciment de Torreta de Tramuntana.

A part d'aquestes zones s'acabarà de valorar la conveniència d'incloure alguns elements aïllats, com la necròpolis de Cala Morell i l'assentament costaner de Cap de Forma. Per definir les zones ha estat necessària una feina prèvia d'investigació en arqueologia territorial. I per dur-la a terme s'han completat aspectes de la cartografia arqueològica existent al Consell. També s'han revisat alguns coneixements sobre la cultura talaiòtica com les estratègies ramaderes i agrícoles, l'aprofitament dels recursos naturals, la fabricació de ceràmica, la metal·lúrgia, els rituals i les creences. D'altra banda, s'han reelaborat les parts corresponents al medi físic de l'illa: el clima, la vegetació i la geologia. Finalment, s'han renovat els cartells dels jaciments i s'ha completat el banc d'imatges dels elements talaiòtics.

stats