El Consell de Mallorca posa en marxa una campanya per salvaguardar el patrimoni arqueològic submergit

La iniciativa posa a disposició dels col·lectius vinculats amb la mar un telèfon de contacte per poder informar de possibles troballes i també denunciar sobre actes d’espoliació

El patrimoni arqueològic subaquàtic pateix des de fa temps un problema greu d’espoli i de destrucció. Davant aquesta situació, el Consell de Mallorca ha posat en marxa la campanya 'SOS Patrimoni' per salvaguardar el patrimoni arqueològic submergit. L'acció està adreçada especialment als col·lectius vinculats amb la mar, amb l’objectiu d’implicar la societat en la conservació i protecció del patrimoni arqueològic subaquàtic.

La campanya 'SOS Patrimoni' consisteix a repartir pòsters i fullets informatius als centres de busseig, zones portuàries, confraries de pescadors i establiments d’hostaleria de la costa, perquè qualsevol persona que trobi una resta arqueològica submergida sàpiga què ha de fer per avisar de la troballa, amb la finalitat de facilitar-ne l’estudi i la conservació. El telèfon 971 21 98 87 no serveix només per informar de troballes, sinó també per denunciar les persones que espolien el patrimoni cultural submergit.

"Des del Consell hem treballat per elaborar la Carta Arqueològica Subaquàtica de Mallorca", ha explicat el vicepresident, Francesc Miralles, "i aquesta és una mesura que complementa i reforça aquests treballs que duim a terme per documentar, conservar i protegir el patrimoni que guarden les nostres costes", ha afegit.

La iniciativa s’inspira en el projecte que l’any 2001 va engegar el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Des de llavors s’hi han sumat altres països i institucions de la resta d’Espanya, com ara el País Valencià, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica d’Andalusia i el Museu Nacional d’Arqueologia Subaquàtica (ARQVA).

La presentació de la campanya s’ha duit a terme aquest dimecres a les instal·lacions del Club Nàutic l’Arenal i hi ha assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports en funcions, Francesc Miralles, acompanyat del director de Ports de les Illes Balears en funcions, Xavier Ramis; la directora insular de Patrimoni del Consell, Kika Coll; el cap del Servei d’Arqueologia de la institució, Jaume Cardell, i el director del CN l'Arenal, Ferran Muniesa. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF