El Consell de Mallorca presenta la primera exposició permanent del seu Fons d'Art

La capella de la Misericòrdia acull aquesta mostra, que consta de 36 obres pictòriques i dibuixos

El Consell de Mallorca va presentar aquest dijous horabaixa la primera exposició permanent del seu Fons d'Art, que acull la Capella de la Misericòrdia. És una selecció de 36 obres pictòriques i dibuixos, la majoria procedents de la col·lecció de l'antiga Diputació Provincial i que fins ara es trobaven en espais d'ús privat al palau del Consell. La mostra també exposa per primera vegada les darreres obres adquirides pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports per completar aquest fons com a col·lecció museogràfica.

Es tracta d'una proposta comissariada pel catedràtic d'Història de l'Art de la UAB, Marià Carbonell, que ofereix un recorregut per l'evolució de la pintura mallorquina des de 1880 fins a la Guerra Civil, a través de pintors com Joan O'Neille, Joan Mestre, A. Fuster Forteza, Agustí Buades i Pilar Montaner, entre d'altres.

"Aquesta exposició és un pas endavant per assolir el futur museu d'art del Consell", ha dit el conseller de Cultura, Francesc Miralles. "Posam a disposició de la ciutadania aquest fons i, així, donam un valor artístic i social a aquestes obres", ha afegit. Miralles ha explicat que l'exposició ve acompanyada d'un programa de difusió a través de tallers escolars i familiars, propostes adreçades a la comunitat universitària i a l'Escola d'Arts i Oficis, a més de visites guiades. 

Per la seva banda, Marià Carbonell ha explicat que que "exposam una selecció coherent tant conceptualment com cronològicament, que ens permet crear un relat de la metamorfosi de la pintura mallorquina de 1880 a 1936; uns seixanta anys fonamentals". Carbonell ha expressat que aquesta mostra també "vol generar reflexió i debat en la ciutadania, amb temes com la figura de la dona i la gestió de la riquesa natural". "Tot i que hi predomina el paisatgisme, però també hi ha obres amb escenes costumistes i natura morta", ha afegit.

Per últim, Biel Pons, responsable de la Secció de Museus i Belles Arts del Consell de Mallorca, ha expressat que es tracta d'un art "d'alta qualitat que abans els ciutadans no podien gaudir perquè estaven als despatxos". "Aquesta mostra ens ha permès aplicar un programa de conservació a aquestes peces i posar-les a l'abast del públic", ha conclòs.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF