El Consell proposarà Josep Maria Llompart Fill Il·lustre de Mallorca

Una comissió formada per institucions i entitats organitzarà actes durant tot el 2018 per homenatjar-lo

Josep Maria Llompart.

El Govern de les Illes Balears, a proposta de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, ha declarat l’any 2018 Any Josep Maria Llompart (Palma, 1925-1993); una declaració institucional conjunta amb el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, a més de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i entitats com l’Obra Cultural Balear (OCB) i  l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Totes representen la Comissió de l’Any Llompart.

Ahir varen presentar l’esdeveniment les institucions i entitats implicades en la commemoració dels 25 anys de la mort de l’escriptor i activista cultural de Palma, defensor dels drets i les llibertats del seu poble.

La presentació es va dur a terme al Parlament de les Illes Balears i va ser a càrrec de la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern, Fanny Tur; el vicepresident segon i conseller executiu de Presidència i Participació Ciutadana del Consell de Mallorca, Jesús Jurado; i el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, a més de la comissària de l’Any, Pilar Arnau; el cap de Departament de Filologia Catalana de la UIB, Jaume Guiscafré, i el president de l’OCB, Jaume Mateu. També hi varen assistir altres representants, com el vicepresident de l’AELC, Pau Vadell, i la neboda de Josep Maria Llompart, Cèlia Riba.

L’objectiu 

La declaració institucional del 2018 com a Any Josep Maria Llompart té l’objectiu de commemorar i reconèixer la figura i trajectòria de l’escriptor i activista mallorquí amb un ampli programa d’activitats impulsat conjuntament per les entitats i institucions implicades, i de les quals es farà càrrec cada una de manera independent. El programa d’activitats s’anirà fent públic a través d’un lloc web que s’habilitarà per a l’ocasió, el qual anirà incorporant i actualitzant les accions a mesura que s’esdevinguin.

Tots els actes comparteixen un logotip comú, que igualment es va presentar ahir, amb el lema ‘Mai no et deturis’.

Entre les activitats que encara s’estan preparant, destaquen l’organització de conferències, exposicions, rutes literàries i, fins i tot, reedicions de llibres de Llompart i edicions d’obres que el reivindiquin. La UIB organitzarà unes jornades de contingut tant monogràfic com de més àmplies en relació amb el context cultural de Llompart. El Govern, a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, participarà i organitzarà actes a través de les direccions generals de Cultura i Política Lingüística i de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

La Conselleria d’Educació i Universitat, per part seva, difondrà la figura de Llompart en els centres educatius de les Illes Balears mitjançant material didàctic. El Consell de Mallorca, que oferirà conferències, exposicions o rutes poètiques, ha organitzat per a dia 28 de gener –dia del 25è aniversari de la mort de Llompart– un acte d’homenatge en el Teatre del Mar de Palma, del qual va ser membre fundador, i en el qual es representarà la seva vida. A més, el Consell proposarà Llompart com a candidat a Fill Il·lustre de Mallorca; ja és Fill Il·lustre de Palma i l’Ajuntament li donarà protagonisme en els premis Ciutat de Palma i també en el dia de Sant Jordi.

Josep Maria Llompart sobresurt com a impulsor d’activitats de tot tipus en defensa de la llengua catalana a Mallorca –conferenciant, president de l’Obra Cultural Balear, assessor literari, professor universitari. Aquesta faceta d’home públic de vegades ha deixat en un segon pla una obra poètica de gran intensitat i qualitat, que constantment juga amb la recerca formal i la creació d’un univers poètic ric i elaborat, el qual gira entorn dels grans eixos temàtics de l’amor, la mort i la pàtria. A més, Llompart destaca com a traductor poètic, principalment de poesia galaicoportuguesa, i també com a assagista literari i civil.

Trajectòria reconeguda

L’any 1982 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Generalitat de Catalunya el condecorà amb la Creu de Sant Jordi. Aquell mateix any va assistir al Tercer Col·loqui de la NACS, duit a terme a Toronto, on parlà de Les Illes Balears dins el context dels Països Catalans. També va publicar dos volums de la crítica literària titulats Retòrica i Poètica (Premi d’assaig literari de la Generalitat de Catalunya).

Els anys 1980 i 1990, Llompart meresqué un seguit de càrrecs i de reconeixements públics tant per la seva creació literària com per la seva labor pública. Entre 1983 i 1987 va presidir l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. El 1985 va ser nomenat membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i el 1990, president de la Federació Llull d’Entitats Culturals dels Països Catalans.

El president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, recalcà que estan fent un calendari del 2018 dedicat a Llompart que sortirà aviat; i afegí que ja li reteren homenatge durant la passada Nit de la Cultura. Altres activitats també s’organitzaran des de les 40 delegacions de l’OCB arreu de Mallorca per tal de “tornar a posar en relleu Josep Maria de Llompart, qui va ser president de l’Obra entre 1976 i 1983, uns anys que foren molt durs i durant els quals l’entitat va estar a punt de desaparèixer, però Llompart va aconseguir que Joan Miró els cedís una obra i l’OCB va poder remuntar. Llompart sempre va dir allò que pensava que havia de dir”, va recalcar Mateu.

El regidor de Cultura de Palma, Llorenç Carrió, va avançar que enguany reeditaran la biografia de Llompart i rehabilitaran la plaça que en du el nom, situada al barri del Rafal de Palma, un projecte inclòs dins dels pressupostos participatius que ha estat seleccionat. Durant el dia del llibre també inclouran lectures de l’autor. A més, durant els premis Ciutat de Palma d’enguany se’n musicaran dos poemes.

Pel que fa a la UIB, el Dr. Jaume Guiscafrè, director del Departament de Filologia Catalana, va recordar que Llompart en fou professor i que personalment va tenir “la gran oportunitat” de ser alumne seu l’any 1984.

EDICIÓ PAPER 09/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF