Cultura 04/03/2016

Compromís demana al Senat el retorn dels papers valencians de l'Arxiu de Salamanca

El senador Carles Mulet confia que el precedent de Catalunya serveixi perquè tornin al País Valencià els documents requisats pels "colpistes"

Europa Press
2 min
El senador de Compromís, Carles Mulet, en una imatge d'arxiu durant una de les seves intervencions a la cambra alta.

MadridEl grup Compromís al Senat ha presentat una moció en la Cambra alta per exigir que el proper govern espanyol inicie els tràmits necessaris perquè "retorni la documentació robada pels colpistes als valencians" i que va ser traslladada des d'ajuntaments, partits i institucions a l'inici de la dictadura fins la ciutat castellana de Salamanca. En aquest sentit, la coalició valenciana ha demanat el retorn dels 'papers valencians de Salamanca'.

El senador territorial de la coalició Carles Mulet ha justificat aquesta petició en un comunicat argumentant que "qui vulgui estudiar la història recent del seu poble o d'algunes entitats, no té a la seva mà la documentació vital i ha de desplaçar-se a la ciutat castellana" per fer-ho. Segons Mulet, "el precedent de Catalunya des de fa anys està sent un referent en la lluita per la justícia historia dels pobles valencians".

En la moció, Compromís assenyala que el 26 d'abril del 1938 "els colpistes creaven la Delegació de l'Estat per a la Recuperació de Documents, encarregada de requisar tota la documentació d'organismes republicans, partits, sindicats, persones contràries al Moviment nacional i susceptibles de subministrar a l'Estat informació referent a l'actuació dels seus enemics".

Entre 1938 i 1943 "hi ha constància que, almenys, vuit vagons de ferrocarril amb més de 80 tones de documents, llibres i revistes van ser enviats des de Vinaròs, Castelló, València i Alacant cap a l'Arxiu de Salamanca", indica. D'aquesta forma, "desenes d'ajuntaments valencians sofrien l'espoli dels seus papers", però també particulars, entitats polítiques i sindicals.

La documentació "va servir en molts casos per condemnar a mort a milers de persones o reprimir-les brutalment, i que a dia d'avui, la documentació referent a ajuntaments pobles, entitats i institucions valencians continuen segrestats, al contrari del que ha passat amb uns altres que han pogut aconseguir-ho, continuen a Salamanca, lluny dels seus legítims propietaris".

Per a la coalició valenciana, "la restitució parcial que ha obtingut Catalunya, malgrat ser òbviament legítima i un precedent al com acollir-se, no pot provocar ara un greuge comparatiu", per la qual cosa el govern espanyol "no pot estar a l'espera de peticions parcials per retornar o no als seus legítims propietaris la documentació robada, ja que l'actual situació acaba legitimant aquesta realitat i convertint l'actual administració com a hereva de la dictadura".

Petició de les Corts

En el comunicat, Compromís recorda també que el 17 de maig de 2004 les Corts Valencianes, per unanimitat, va aprovar sol·licitar la devolució dels papers valencians requisats a Salamanca, petició que es feia emparant-se en el qual diu la llei de Patrimoni Cultural Valencià. No obstant això, "desgraciadament aquest treball no va donar cap fruit".

Segons els historiadors i especialistes, "fins a 80 tones de papers valencians s'amunteguen a Salamanca, diversos documents que afecten en ajuntaments, entitats, particulars", assenyala Compromís.

stats