AVANTGUARDA

Comença el V Festival Mal del Cap, de noves tendències narratives

Eivissa reuneix artistes com Venga Monjas, Fermin Muguruza, Soy una Pringada i Josele Santiago

Moltes vegades, Eivissa implica tòpics associats a la festa i, fins i tot, al descontrol. No obstant això, aquesta illa continua amagant sorpreses per a aquelles persones disposades a obrir la ment a l’oferta cultural més innovadora, perquè des d’ahir i fins dia 17 s’hi fa el V Festival Mal del Cap Narratives Mal Dites.

Mal del Cap és una petitíssima associació cultural eivissenca que des de 2014 s’ha proposat dinamitzar el panorama cultural a l’hivern portant a l’illa algunes de les propostes més avantguardistes del panorama estatal que difícilment haurien arribat a la major de les pitiüses d’una altra manera. Així ho afirma el seu vicepresident, Pedro López, qui insisteix que, més enllà dels tòpics, “els eivissencs estan plens d’inquietuds culturals i, per això, Mal del Cap intenta promocionar una oferta avantguardista que situï l’illa com un punt de referència en noves tendències narratives”.

Un programa més ampli

Amb aquesta finalitat, ahir començà el V Festival Mal del Cap Narratives Mal Dites, un esdeveniment que va néixer com un festival de curts el 2014 i que ha anat creixent i ampliant l’oferta amb xerrades, espectacles i concerts. De fet, enguany tracta de convertir-se en una referència amb una de les programacions més completes del panorama cultural. A més de la Secció Oficial del Festival de Curts, cada dia hi haurà convidats consolidats que representen les múltiples possibilitats narratives sorgides de la convergència entre les noves tecnologies i la creativitat. És el cas de Manuel Bartual, que divendres inaugurà el festival parlant de com va revolucionar les xarxes socials fa dos estius amb el seu fil de Twitter ‘El otro Manuel’. Inaugurà així un nou gènere, la twitteratura, que aquest estiu s’ha consolidat amb el seu fil ‘Red Monkey’, que va mantenir en suspens milers d’usuaris de tot el món.

Avui el festival obre amb l’experimentació, amb els nous camins pels quals transita l’humor, amb les intervencions de Venga Monjas, que seran a Cas Serres, i de Miguel Noguera, que demà torna a Eivissa amb el seu potent Ultrashow.

Però el Festival Mal del Cap no para i continuarà tota la setmana. Així, dilluns serà el torn de Carlo Padial, escriptor, director de cinema, creador i col·laborador en programes com APM i Late Motiv. L’endemà, dimarts 13, Mal del Cap demostrarà que l’humor i el periodisme incisiu no són solament cosa d’homes i que la revolució feminista arriba també a la cultura amb Isa Calderón i Lucía Litjmaer, les quals presentaran l’espectacle Deforme Semanal. A més, com assegura Pedro López, el festival tindrà espais formatius, com la xerrada de dimecres amb Borja Crespo, responsable del Tracking Bilbao.

Un dels plats forts serà el dijous 15 amb Esty Quesada, més coneguda com Soy una Pringada, una de les youtubers més peculiars de l’Estat que ha triomfat a Youtube amb un contingut amb grans dosis d’humor negre i una agudesa que ha trencat amb tots els cànons que recomanen les guies per triomfar a internet. De tot això, en parlarà a Can Ventosa a les 19.30 hores.

A més, el divendres 16, Fermin Muguruza, conegut principalment per la seva faceta musical com a líder de Kortatu i NeguGorriak, presentarà al centre cultural Can Jeroni de Sant Josep la pel·lícula d’animació Black is Beltza, un projecte global amb un alt contingut social que gira al voltant dels problemes racials i socials dels anys 60.

Clausura del festival

Finalment, la cloenda serà a Can Jordi el dissabte 17. Mal del Cap clausurarà el festival amb el lliurament de premis als millors curts d’entre els més de mil rebuts, seguit de l’actuació de Josele Santiago, vocalista de Los Enemigos.

Per tot això, i sent conscients del reclam turístic que aquest festival cultural suposa per a l’illa en aquest extrem de temporada, el departament de Turisme del Consell hi ha donat suport a fi d’impulsar el festival com a reclam de viatgers que vulguin gaudir de l’illa al novembre. I precisament gràcies a aquesta col·laboració, juntament amb la d’empreses locals com a Casa Maca, Ibiprint, Can Deu i Sonoibiza, enguany Mal del Cap ha apostat per fer accessibles totes les seves activitats a tot el públic resident, i visitant, per la qual cosa seran gratuïtes fins a completar-ne l’aforament.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF