Teatre
Cultura 25/06/2013

Comediants estrena un documental sobre els seus 40 anys de trajectòria

La preestrena es farà aquest dijous amb un espectacle nocturn als balcons i a la façana de la Fàbrica Moritz

Efe
2 min

BarcelonaLa companyia teatral Comediants deixa empremta dels seus primers 40 anys d'història amb un documental que s'estrenarà el 28 de juny a Catalunya i a mitjans de juliol a Madrid. El film, dirigit per Elisenda Dalmau i Héctor Muniente, utilitza l'estètica de Comediants i les seves tècniques teatrals per narrar la trajectòria i la filosofia del grup. Un conte serveix de fil conductor per explicar la història de la companyia a través de màscares, actors i música. Figures rellevants de Comediants com els seus directors artístics, Joan Font i Jaume Bernadet, posen veu a la pel·lícula, que porta per títol 'Comediants, amb el sol a la maleta' i està produïda per Setmàgic Audiovisual, TVE, TVC i Dis Productions. La preestrena del documental serà aquest dijous. Després de la première, a les deu de la nit, a la Fàbrica Moritz, la companyia regalarà al públic un espectacle als 42 balcons i terrasses de l'edifici. Prop d'un centenar de Comediants de totes les èpoques participaran en la posada en escena, que també comptarà amb una escenografia de màscares i pirotècnia.

Jaume Bernadet obre el documental disfressat de l''Aviador' de Saint Exupéry i explica els origens de la companyia. Amb un inici en blanc i negre i amb ombres xineses, la pel·lícula està conduïda per un saltimanqui que guia la història des de la foscor "d'una vida gris", tal com explica el personatge, fins al "gran pintor que ho il·lumina tot: el sol". Segons Paca Sola, una de les integrants de Comediants, el film plasma "una proposta de vida, de que de la vida en faríem art, i que l'art que faríem representaria la nostra manera de viure".

Al documental hi apareixen personalitats lligades als espectacles de la companyia, amics i polítics que els van donar suport com Pasqual Maragall, Javier Mariscal, Joan Manuel Serrat i Àngel Alonso, entre d'altres. Els actors Quimet Pla, Jordi Bulbena i Maria dels Àngels Julian, intèrprets històrics del grup, també hi són presents. La pel·lícula mostra fragments d'actuacions als Jocs Olímpics del 1992, a Saragossa, a la Central Station de Nova York i a la plaça Simon Bolívar de Bogotà, i també relata la convivència de Comediants a La Vinya, el seu centre de creació de Canet de Mar.

Més enllà del film, la companyia segueix treballant en altres projectes com la clausura del Festival de Peralada, el 17 d'agost, i una òpera de Verdi a càrrec del director artístic Joan Font, que també prepara un monòleg sobre els 40 anys del grup.

stats