Cultura 20/01/2019

Els Ciutat de Palma fan una mirada als inicis del segle XX

La reivindicació de la llibertat d'expressió i la defensa de la llengua catalana han marcat la gala

Magda Albis
5 min
La banda Morgana Jazz ha amenitzat musicalment la gala

PalmaEls premis Ciutat de Palma de 2018 s'han entregat aquest diumenge en un teatre Principal que ha transportat els assistents a la Palma de principis del segle XX. La gala també ha servit per reivindicar que els guardons continuïn premiant els treballs en català. S'han entregat vuit premis amb una dotació total de 88.000 euros.

La gala, dirigida per Marga López i guió de Sergi Baos, ha estat conduïda pels actors Miquel Àngel Torrens, Clara Ingold i Joan Manel Vadell, que han encarnat personatges il·lustres com Gaspar Bennàssar, Maria Antònia Salvà, Joan Alcover i Emili Darder. La banda Morgana Jazz ha versionat cançons de l'època com "Volver", i fins i tot s'ha atrevit amb una versió jazzística de "La Balanguera" que, com cada any, ha conclòs l'acte.

Els premis

El premi Llorenç Villalonga de novel·la, dotat amb 26.000 euros, ha recaigut en Rosa M. Calafat Vila (Andratx, 1963) per “La família. Sagrada exposició de la mort”. El jurat ha valorat el relat desorganitzat de manera voluntària, el món mitològic que hi presenta, amb tocs surrealistes, el seu humor negre i el tractament del tema de la violència de manera paròdica. Calafat ha aprofitat el seu discurs d'agraïment per requerir que els premis continuïn essent exclusivament en català. "Deixau-nos espai", ha dit als que volen que el premi també es convoqui en castellà, els quals ha definit com "imperialistes que volen constrènyer la llengua".

El premi Joan Alcover de poesia ha estat per “Ut pictura poesis” de Joan Manuel Pérez i Pinya i està dotat amb 12.000 euros. El jurat li ha atorgat el premi per la voluntat i el treball de construcció literària, per l’exquisidesa formal i la riquesa lingüística. Durant el seu discurs ha tingut paraules de denúncia "als atacs a la llibertat d'expressió" i als que pateixen "presó injustificada" i ha demanat que "s'imposi l'humanisme en front d'idees mercantilistes i colonialistes".

L'artista Núria Güell Serra (Vidreres, 1981) ha guanyat el premi Antoni Gelabert d’arts visuals per “De putas. Un ensayo sobre la masculinidad”, que està dotat amb 12.000 euros. El jurat li ha atorgat el premi perquè tracta d’una manera honesta, precisa i crua, la crisi dels estereotips clàssics de la masculinitat. L’obra és sòlida i coherent amb la trajectòria de l’artista, que ha sabut donar visibilitat a temes socials de complexa representació. Güell ha assenyalat que "la gent que es dedica a la cultura i al pensament crític" estan en una situació precària i que aquests premis "permeten crear amb llibertat". Ha dedicat el premi a la seva parella, el també artista i guanyador d'un Ciutat de Palma, Levi Orta, i al seu fill Leon, del qual està embarassada.

El premi d’Audiovisuals, dotat amb 10.000 euros ha estat atorgat a Javier García Lerín per “Els ulls s’aturen de créixer”, el documental sobre els germans Joan i Miquel Serra. El jurat ha atorgat el premi a aquesta obra per la seva gran ambició artística, allunyada dels convencionalismes, i perquè aprofundeix en un tema sempre interessant de creació artística. Lerín ha afirmat que el guardó "és la finalització d'un llarg procés" i ha tingut unes paraules en record de Joan Serra. Per la seva banda, Miquel Serra ha recomanat que tothom "hauria de passar per un procés d'introspecció profunda" com el que ell ha fet participant en la pel·lícula.

Rocío Gómez Mazuecos ha resultat la guanyadora del premi de Còmic, dotat amb 10.000 euros, per “El incongruente”. El jurat ha atorgat el premi a aquesta obra per les seves arriscades solucions gràfiques fetes amb la tècnica del gravat -algunes vinyetes són d’una bellesa plàstica indiscutible-, a més d’una narració visual sorprenent i per haver sabut traslladar el món surrealista i oníric de Gómez de la Serna al món de les vinyetes. L'autora ha afirmat que el premi és "la major incongruència" que li ha passat mai.

El premi d’Arts Escèniques, dotat amb 6.000 euros, ha recaigut en l'obra “Llum trencada”, d’Iguana Teatre. L'obra és de Carme Planells i Aina Salom i està dirigida per Pere Fullana. El jurat li ha atorgat el premi per la seva qualitat, amb especial esment a l’escenografia, per l’excel·lent interpretació de les tres actrius, per l’acurada direcció, i per la reivindicació de les dones dins el marc de la memòria històrica al nostre territori. Han dedicat el premi a "les dones anònimes que han patit la Guerra Civil i la repressió" i han afirmat, entre aplaudiments del públic, que "ara que han reaparegut núvols grisos que ens volen treure la llum, no retrocedim ni un pas enrere".

El premi Bonet de Sant Pere de música al millor enregistrament musical, dotat amb 6.000 euros, ha estat per l’àlbum “Futbol d’avantguarda”, de Da Souza. El jurat n'ha valorat la coherència artística, la qualitat de la producció i la possibilitat de projecció exterior. Els cinc membres de la banda han pujat a l'escenari a recollir el guardó i en un breu discurs d'agraïment han dedicat el premi a Agustí Da Souza.

El premi d’Investigació ha estat atorgat a Alejandro Valenzuela per “Biodiversitat urbana: La gestió dels recursos animals en la Palma medieval”, dotat amb 6.000 euros. El jurat ha valorat aquest treball per la solidesa del plantejament del projecte, la metodologia i la singularitat de la investigació. Valenzuela ha afirmat que "és un plaer veure que es continua apostant per la investigació i la cultura".

La gala

Nombroses personalitats de la cultura i de la política s'acaramullaven a les portes del teatre Principal quan faltaven uns minuts per les set del capvespre d'aquest diumenge. A l'entrada del teatre, les càmeres de foto i de televisió treien el millor somriure als assistents. La gala ha començat puntual. Amb una fotografia antiga en blanc i negre de les murades de Ciutat sobre l'escenari, l'arquitecte Gaspar Bennàssar recordava la Palma que ell volia i feia presagiar que seria una gala nostàlgica, plena de records a les personalitats il·lustres de l'illa i alhora àgil i divertida.

Els actors Miquel Àngel Torrens, Clara Ingold i Joan Manel Vadell han conduït la gala fent petites interpretacions en les quals s'han posat en la pell de Uetam, Matilde Escalas, Maria Antònia Salvà, Costa i Llobera, Pilar Montaner, Antoni Gelabert, Jacob Sureda, Fortunio Bosanova, Jorge Luis Borges, Joan Alcover, Gabriel Alomar i Emili Darder.

El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha afirmat en el seu discurs que "aquests darrers quatre anys han estat l'inici d'un canvi, d'una política cultural que ha planificat la Palma que volem mitjançant la posada en marxa de molts projectes". Així mateix, ha parlat del compromís del consistori amb la memòria històrica i ha recordat el 50è aniversari del Maig del 68 mentre demanava "a tots els creadors que continuïn sent crítics". Ha afegit "que la seva veu s'alci en defensa de la llibertat de creació i expressió". Ha acabat la seva intervenció enviant una salutació a Valtonyc.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha volgut recordar els equipaments culturals que s'han posat en marxa durant la legislatura com la Caixa de Música, Can Ribas, el Casal Balaguer i la presó de Palma, entre d'altres, i ha afirmat que aposta per "una millora dels barris a través de la cultura". Ha parlat també de memòria històrica i ha agraït al Govern l'obertura de la fossa de Porreres, la qual "ha permès la recuperació de sis cossos de palmesans". Ha tingut paraules per reivindicar la llibertat d'expressió i el dret a la informació i ha rebutjat l'episodi d'intervenció de telèfons mòbils a periodistes.

La reivindicació del català ha estat també present en el discurs del batle que ha contat com ell mateix va aprendre la llengua a l'escola, "una escola que va estar amenaçada pel govern de Bauzá", ha dit, i pels dibuixos de TV3, i ha acabat afirmant de manera rotunda que "l'any que ve tindrem els premis en català".

stats