Ciutadella acollirà a final de mes el XVI Congrés Internacional sobre la paret seca

Experts en la construcció d'aquest element característic del paisatge menorquí analitzaran la influència i n'exposaran els avenços

La Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella de Ciutadella i la Societé Scientifique Internationale pour l'Ètude Pluridisciplinaire de la Pierre Sèche, presenten avui a l'Ajuntament de Ciutadella els detalls del XVI Congrés Internacional sobre la paret seca que se celebrarà a l'IES Josep Maria Quadrado del 26 al 28 d'aquest mes. La paret seca és un element identitari de la construcció tradicional menorquina. La trobada compta amb el suport de l'Ajuntament de Ciutadella, el Consell Insular de Menorca, el Govern balear, l'Institut d'Estudis Baleàrics i la candidatura Menorca Talaiòtica.

El repte del Congrés és difondre les característiques de la construcció de la paret seca, el desenvolupament de la seva investigació i el treball pràctic en aquest camp, la facilitat dels intercanvis d'experiències relatives a les bones pràctiques en la construcció i el manteniment de les obres de paret seca. L'organització destaca el paper proteccionista del paisatge d'aquest element, estretament lligat a la zona de Ciutadella. A més, el Congrés permetrà plantejar diferents punts de vista, com la investigació en antropologia, història, geografia, agronomia, ciències de la terra i de la naturalesa, arquitectura, enginyeria i arqueologia. D'altra banda, també es farà referència a l'aplicació de la tècnica en la construcció i la planificació del territori, l'estudi i la valoració del patrimoni edificat, dels paisatges i l'entorn.

L'amplitud temàtica de la cita ocasionarà que s'abordi el desenvolupament del turisme cultural i patrimonial, la formació dels artesans i l'assessorament pels usuaris de la paret seca, la gestió de la informació per la premsa especialitzada i representants d'institucions de gran prestigi com ICOMOS, UNESCO i el Ministeri de Cultura. Tot i que els actes centrals es concentren del 26 al 28, a partir del 22 es duran a terme els tallers de restauració.

El Congrés inclou l'organització de xerrades, exposicions, conferències i taules rodones. A l'acte de presentació del dia 26 hi assistirà la consellera balear de Cultura, Francesca Tur, i el subsecretari de Cultura del Ministeri, Javier García, entre d'altres. En total, s'han programat quatre sessions. El 26 tindran lloc 'Classificar, valorar, comprendre' i 'Al voltant de les Balears', i el 27, 'Al voltant del Mediterrani' i 'Comunitats, poders públics i particulars'. La XVI edició finalitzarà amb les visites guiades a les Truqueries, Líthica i a la barraca restaurada al taller.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF