PATRIMONI MUSICAL CATALÀ
Cultura 16/12/2011

Cinc compositors clàssics celebren aniversaris el 2012

Cinc compositors catalans posteriors a la Guerra Civil commemoren un aniversari el 2012. L'Auditori, el Palau i el Liceu ho celebren conjuntament, amb un programa de 25 concerts i dues òperes.

Laura Serra
3 min
RICARD LAMOTE DE GRIGNON (1899-1962) Militant represaliat de la causa republicana, director i pedagog.

BARCELONA.Als anys 30 es reunien a l'Ateneu Barcelonès una colla que es va batejar com els Compositors Independents de Catalunya. Eren vuit músics de tendències estètiques molt diferents que intentaven renovar l'escena musical catalana mirant a Europa i que després, en els moments d'asfíxia franquista, la van intentar reanimar. Van passar a la història com el Grup dels Vuit, en el qual hi havia Eduard Toldrà, Frederic Mompou, Ricard Lamote de Grignon i Manuel Blancafort, entre altres grans compositors -com Robert Gerhard-. Tots quatre músics celebraran aquest 2012 un aniversari: 50 anys de la mort de Toldrà i de Lamote de Grignon, i 25 anys de la de Mompou i de Blancafort. I a aquesta coincidència s'hi afegeix el centenari del naixement d'un dels creadors més importants de la segona meitat del segle XX, el gironí Xavier Montsalvatge, deixeble d'Enric Morera i de Toldrà.

Precisament ha estat el Centre Robert Gerhard, capitanejat per Oriol Pérez Treviño -l'actual director també de L'Auditori-, qui ha coordinat un extens programa compartit entre els tres grans escenaris de música clàssica del país -l'Auditori, el Liceu i el Palau de la Música- per celebrar conjuntament els cinc aniversaris del 2012. "Montsalvatge, Lamote de Grignon, Toldrà, Blancafort i Mompou són compositors que es van quedar durant el franquisme per crear una normalitat en un país derrotat -explicava Pérez Treviño ahir-. Si som aquí és gràcies a la meritòria i colossal tasca que van realitzar".

Vint-i-cinc concerts de les principals formacions corals, de cambra i simfòniques del país i dues òperes escenificades seran els plats forts d'un projecte que té la clara vocació de contribuir a crear el cànon musical català. "En paral·lel a la necessitat de fomentar la creació, és tant o més important la generació d'un repertori d'obres que siguin estimades i conegudes. Això obliga a passar per un sedàs més estricte i a seleccionar alguns compositors, però és important per generar un cànon", exposava Joan Oller, director del Palau de la Música. I Pérez Treviño reblava el clau afirmant que "el cànon porta a la repetició i la repetició a la normalitat d'una cultura".

Panoràmica selecta

El projecte, titulat Aniversaris 2012 , aprofita l'excusa de les commemoracions per fer una mirada panoràmica a un patrimoni musical que va des dels anys 30 fins als anys 80 i que a vegades ha quedat amagat.

Arrencarà l'any amb els primers concerts del centenari de Xavier Montsalvatge, la principal commemoració del 2012, en els quals es repassarà la seva etapa antillana del Cinco canciones negras i el Cuarteto indiano , hi haurà concerts de la BCN 216, del Trio Kandinsky i de l'OBC, i l'òpera màgica El gato con botas , amb text de Néstor Luján, que es representarà al Liceu sota la direcció musical de Ros Marbà i amb Emilio Sagi com a director d'escena. També es podrà sentir el piano Erard de Montsalvatge a mans d'Albert Guinovart.

De Toldrà i Lamote de Grignon, tots dos lligats a l'Orquestra Municipal de Barcelona, s'interpretaran les principals composicions. De Toldrà: L'estudiant de Vic , Vistes al Mar (a càrrec del Quartet Casals), part de la seva obra per a cobla i per a orquestra simfònica, i Oriol Broggi escenificarà El giravolt de maig amb l'Orquestra del Liceu dirigida per Ros Marbà. De Lamote de Grignon: L'aire daurat i la seva Fantasia interpretada per la Banda Municipal de Barcelona.

De Frederic Mompou, la Música callada , els Improperis i peces per a piano i veu construiran el programa, a banda de les audicions amb el piano de cua Chassaigne Frères amb què composava. De Manuel Blancafort, la JONC farà El rapte de les sabines , però es reservarà la Cantata Verge Maria per al 2013. El projecte Aniversaris neix per tenir continuïtat.

stats