FESTIVAL

Ciclop, el teatre visual s’integra a Sineu

Arriba la tercera edició del festival Ciclop i cada any referma la seva personalitat pròpia. Allò que des de la primera edició es varen fixar com a objectius -no ser un festival aparador, sinó interaccionar, dialogar i involucrar-hi els espectadors- es va consolidant a través de projectes work in progress, residències i espectacles en els quals els actors són voluntaris del poble.

De divendres a diumenge, Ciclop ofereix una programació internacional; França aquest any és el país convidat. El C.IN.E. (Centre d’investigació escènica) i el Circ Bover són els impulsors del festival com a institucions culturals establertes al poble. Moltes companyies internacionals venen a assajar al C.IN.E., que ofereix els recursos òptims per a la creació. El procés de selecció de la programació el van fent durant tot l’any, viatjant i assistint a fòrums internacionals, recopilant projectes que podrien encaixar, a més de mantenir una bústia oberta de projectes.

L’oferta és variada per interpel·lar tot tipus de públic. Hi ha espectacles per a joves, com La nit més llarga, un experiment inclusiu que es fa per primer any. Quinze participants d’entre 15 i 22 anys del poble crearan la nit de dissabte una obra que presentaran diumenge a les 12 h. O l’espectacle infantil Tripula, premi Butaca al millor espectacle familiar que es realitza dins un globus. Com també Aigua, de dansa aèria i circ, que tot i no ser infantil és per a tots els públics.

Escletxa a la ciutat és un espectacle realitzat en cooperació entre el festival, la companyia francesa Dérézo i la italiana Della Quarta. És una peça en la qual actors italians i mallorquins han realitzat una feina durant la seva residència de deu dies a Sineu. Cada dia han assajat al carrer en llocs diferents, interaccionant amb l’arquitectura i establint un diàleg permanent amb el context local.

Calidoscopi involucra directament la gent de Sineu. Els voluntaris s’han convertit en actors, una experiència més enllà d’una obra teatral convencional. A més, tres obres work in progress - (Des)espera, 78 diumenges i Accroche-toi si tu peux - tenen l’oportunitat d’experitar amb el públic.

Com a novetat, hi ha videoinstal·lacions: una d’Andrea Cruz, una altra col·laboració amb l’Espai Sant Marc i Inaudita de Javier Peñafiel i Maria Morata.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF