Cultura 11/10/2018

Christina Rosenvinge, Premio Nacional de músiques actuals 2018

El jurat en valora "el potencial emocional de la seva obra", la composició i el directe

Ara
2 min
Christina Rosenvinge:   “Amb el feminisme, els homes també hi guanyen molt”

BarcelonaChristina Rosenvinge ha sigut guardonada aquest dijous amb el Premio Nacional de les músiques actuals 2018 que concedeix anualment el ministeri de Cultura i Esport, que està dotat amb 30.000 euros.

El jurat ha destacat "el potencial emocional de la seva obra i el seu procés de recerca d'una personalitat musical pròpia", així com la qualitat de la seva faceta compositiva i les seves actuacions en directe. L'artista s'ha mostrat sorpresa en rebre la notícia, ja que s'ha mogut "sempre en els marges".

"Mai he escollit el camí fàcil", ha afirmat la compositora, que té una trajectòria de més de 35 anys en què ha experimentat musicalment amb el punk, el pop, el rock i la música 'indie'. A més, ha destacat que "el que és difícil és que hi hagi més dones que arribin fins aquest punt de dedicació durant tants anys i ens hem de preguntar per què". Diu que mantenir-se en la indústria musical és "més difícil" si no ets home.

35 anys de trajectòria artística

Va començar la seva trajectòria a la banda Ella y los Neumáticos, durant la Movida, on va conèrixer Álex de la Nuez, amb qui gravaria dos discos com a como Álex y Cristina abans de separar-se, un cop ja eren famosos.

La cantant va crear l'any 1991 la banda 'Christina y Los Subterráneos', amb la que va llançar el seu primer àlbum 'Que me parta un rayo', amb un èxit destacable tant en l'àmbit nacional com a Sud-amèrica, al qual va succeir 'Mi pequeñó animal' (1994), projecte en el qual va conèixer a Lee Ranaldo, guitarrista de Sonic Youth, amb qui treballaria en diverses produccions com a solista. El 1997 va presentar, ja en solitari, el disc 'Cerrado', en una nova etapa musical que donaria lloc a nou publicacions més, inclòs 'Un hombre rubio' estrenat enguany.

Rosenvinge també ha presentat programes musicals a la televisió com 'FM2' a TVE (1988 - 1989), de Diego A. Manrique, i 'Nosolomúsica' (2004-2005) a Telecinco. Com a actriu, ha participat en les pel·lícules 'Todo es mentira' (1994) i 'La pistola de mi hermano' (1997)

El Premio Nacional de músiques actuals es va establir el 2009, edició que va guanyar Joan Manuel Serrat, succeït per Amaral, Santiago Auserón, Kiko Veneno, Luz Casal, Carmen París, Jorge Pardo, Martirio i Javier Ruibal en les edicions consecutives.

stats