'La cosina gran', de Laura Gost, i 'Oriente', de José Carlos Llop, els més venuts per Sant Jordi a Palma

Els carrers de Ciutat s'omplen de lletres i roses per Sant Jordi

Centenars de persones omplen els carrers de Palma per Sant Jordi. / ISAAC BUJ

Laura Gost amb 'La cosina gran' i José Carlos Llop amb 'Oriente' han estat els autors i llibres més venuts de Sant Jordi 2019 a Palma, segons ha informat el Gremi de Llibreters de Mallorca, organitzador de la jornada. 

El gremi ha qualificat la jornada com un gran èxit, en un comunicat en el qual ha detallat que hi ha hagut molt moviment al llarg de tot el dia. "Ha estat un dia espectacular amb moltíssima gent i moltes vendes", ha expressat Maria Barceló, presidenta del gremi. Em aquest sentit, els llibreters valoren molt positivament el Dia del Llibre, "en el qual el bon temps ha acompanyat".

Entre els llibres més venuts en català destaquen, a més de 'La cosina gran', 'El secret del Drac de na Coca', de Melicotó, de Saïm Edicions; 'Aprendre a parlar amb els plantis', de Marta Orriols, Edicions del Periscopi, i 'El millor d'anar és tornar', d'Albert Espinosa, de l'editorial Rosa dels Vents, que també ha estat un dels més venuts en castellà. 

Quant als llibres en castellà, a banda d''Oriente', el gremi destaca les vendes d''El fill de l'italià', de Rafel Nadal, Premi Ramon Llull, Columna i Planeta, un dels més venuts en les dues llengües; 'Mare alemanya, pare mallorquí', de Sabina Pons, de l'editorial Sloper, i 'Els fastigosos', de Santiago Lorenzo, de Blackie Books.

Sergio González, llibreter de Literanta, creu que "hem d'estar contents perquè la gent ha respost". Quant a vendes, per les primeres impressions ha notat una lleugera millora que els anys anteriors. A banda de les obres de Llop i Gost, ha destacat, per nombre de vendes, la darrera obra d'Enrique Vila-Matas, 'Esta bruma insensata'.

Miquel Ferrer, llibreter de Rata Corner, creu també que el volum de vendes serà "com a mínim com l'any passat", i que s'ha notat la presència de nins i nines pel dia festiu escolar. Quant a llibres més venuts, ha destacat obres com 'Ariel i els cossos', de Sebastià Portell, 'Apendre a parlar amb les plantes' o 'Los asquerosos'. 

La majoria d'activitats, a Cort, plaça Major i la Porta Pintada

El sol ha tornat per Sant Jordi i els carrers de Palma, amb l'aire refrescat però amb el ciment ja escalfat, s'han omplert de paradetes amb llibres de tot tipus i centenars de persones que, durant el matí, han cercat la seva opció. El recorregut d'enguany parteix de plaça de Cort i passa per la plaça del Marquès del Palmer, la plaça Major, el carrer de Sant Miquel, la plaça de la Porta Pintada, la plaça d'Espanya, el carrer dels Oms i el Born.

És en aquests indrets de la ciutat en què s'han aglutinat les lletres, però també les roses –sobretot vermelles i grogues– i la música, amb ritmes de jazz i de funk, que han brotat de diversos racons del recorregut de la mà d'artistes del carrer.

Al llarg del matí s'han vist turistes i gent local, i sobretot molts de nins i nines, que també han tingut una bona part de l'oferta de llibres dirigida a ells. Enguany també és protagonista la gran quantitat d'autors i autores que hi ha signant llibres al carrer, com per exemple l'escriptora i col·laboradora de l'ARA Balears Laura Gost, que a les 12 h era a la parada de la Llibreria Lluna.

“El dia del llibre és el meu dia preferit de l'any i aquest és el primer que pas signant com a escriptora. Estic molt contenta perquè estic rebent un 'feedback' molt bo”, ha explicat l'autora, que concep aquest dia com una “bona oportunitat perquè la gent que no ha pogut anar a la presentació s'apropi, i també per interactuar amb altres autors”.

Sant Jordi, en imatges

Un altre autor protagonista que es troba al migda a la plaça Major, a la parada d'Oficios Terrestres, és José Carlos Llop, que signa la seva darrera obra, 'Oriente'.

José Carlos Llop: “El que preferiríem els autors és que tots els dies fossin per comprar llibres”

“El dia va beníssim, fa una hora i deu minuts que he començat i ja ha vingut gent. Demostram que som una societat mediterrània que té cultura de  sortir al carrer, i avui la gent surt al carrer sobretot per comprar llibres”.

Tot i això, Llop assegura que “el que prefeririem els autors és que tots els dies fossin per comprar llibres, almenys un llibre a la setmana, però veure els llibres al carrer sempré és una festa, i topar-se amb els escriptors és una cosa agradable”. L'autor explica que avui només ven llibres, no en compra, perquè “en soc un comprador habitual”. Ara està llegint 'Los lobos de Praga', la darrera novel·la de Benjamin Black, “una novel·la entretinguda que em diverteix molt”.

“El dia de Sant Jordi a Palma seria necessari que fos 'la setmana de Sant Jordi', en el sentit que es parlàs no només de novetats, que és molt important, sinó dels llibres que hi han de ser i que s'han de comprar, i també dels clàssics”, ha dit l'escriptor Llorenç Capellà des de la parada de la Llibreria Quart Creixent, on signa el seu darrer llibre, 'A sol post'. Avui “encara no he comprat cap llibre, però procur comprar-ne tot l'any, potser fins i tot més els altres dies, perquè avui mir i mir i no sé trobar”.

Una de les novetats d'enguany és la 'Poetraca', organitzada per la Fundació Mallorca Literària, un recital poètic i musical amb Laia MaLo i Jaume Reus (Jansky) que ha tingut lloc al migdia i es repetirà a les 19 h. Al mateix escenari ha tingut lloc la 'Poeteca.Lab', un taller creatiu per fer versos amb les poetes Joana Abrines i Maria Victòria Parra. 

Les lectures dels polítics

En plena campanya electoral, els polítics han aprofitat la jornada de Sant Jordi per passejar per la ciutat i comprar llibres. Precisament, Gost, Capellà i Llop han estat alguns dels autors triats per ells. Una d'elles ha estat la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, que avui ha comprat 'Orient', 'La cosina gran', 'A sol post'; a més d''Entre el cel i la terra', de Gerard Quintana i 'Crònica d'un presoner mallorquí als camps de concentració', de Gabriel Riera.

“He comprat cinc llibres, i, tot i que no tenc molt de temps lliure per llegir (menys ara en campanya), intent trobar un moment durant els caps de setmana per evadir-me del dia a dia”, ha explicat Armengol. “Si puc, intentaré comprar també un llibre de poesia, perquè m'agrada llegir novel·les però també assaigs i històries del que va succeir a la nostra terra durant els anys de la repressió”, ha afegit. Per la seva banda, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha comprat també 'La Cosina Gran' i 'Llorenç Villalonga i el feixisme', de Jeroni Mas i Bernat Mas.

Pep Lluís Bauzà, portaveu de Ciutadans a Palma, ha comprat 'El cuento de la criada', de Margaret Atwood, i per als seus fills, 'Harry Potter', de J.K. Rowling, i 'Malena la balena', de Davide Cali. 

Antoni Noguera: “Tenc llibres per llegir fins al 31 d'agost com a mínim”

Del Partit Popular, la candidata al Congrés, Marga Prohens, ha aprofitat el dia del llibre per comprar 'Oriente', 'La cosina gran', 'Amor de cans', de Maria Antònia Oliver i 'El amor después del amor', de Laura Ferrero.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha optat també per 'Orient' i 'A sol post', entre els cinc llibres que ha comprat aquest dimarts. Els altres han estat 'Ariel i els cossos', de Sebastià Portell; 'Treballadors sindicalists i clandestins', de David Ginard, i 'Serotonina', de Michel Houellebecq. “Tenc llibres per llegir fins al 31 d'agost com a mínim”, ha dit Noguera.

Santa Jordina feminista

El Moviment Feminista de Mallorca, també ha volgut participar  en el  Dia del Llibre amb la paradeta de Santa Jordina, segons explica la seva portaveu, Neus Tur "la idea sorgeix de la necessitat de reivindicar l'adaptació de les tradicions a patrons culturals no sexistes".

Tur també assegura que aquesta nova figura serveix per reclamar una literatura que no reprodueixi patrons sexistes, patrons d'amor romàntic, protagonismes femenins sense la necessitat d'haver d'estar relacionades amb cap home o referents no binaris i de reivindicar literatura feta per dones." A més, des del Moviment Feminista de Mallorca han aprofitat el dia "per donar difusió a la campanya  ' 1.000 Motius Per  Votar' "

L'ARA Balears celebra Sant Jordi

L'ARA Balears, com cada any, participarà en la Diada de Sant Jordi amb una paradeta a la plaça de Cort, a Palma. S'hi sortejarà un lot de llibres i hi ha el setmanari del cap de setmana de dia 20 d'abril amb el dossier i els suplements especials Criatures, ARA Llegim i ARA Diumenge.

També hi ha llibres a la venda, entre els quals es poden trobar els dels nostres col·laboradors: 'Un país anomenat nosaltres', d'Antoni Trobat; 'L'alteritat en el diàleg', de Miquel Àngel Ballester, i ' Les neofestes a Mallorca', de Marcel Pich. A més, hi podreu trobar la rosa que ha editat enguany l'ARA Balears, creada per l'artista Olimpia Velasco.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF