JORNADA CASTELLERA
Cultura 05/09/2011

Els Castellers de Sabadell entren al club dels folres

Efren Garcia
3 min
LA PRIMERA TORRE DE VUIT AMB FOLRE Els Castellers de Sabadell van aconseguir ahir una fita històrica per a la seva colla com és aquest dos de vuit amb folre que van carregar per primera vegada a la diada que van compartir amb Minyons de Terrassa i Capgrossos de Mataró.

Després d'unes setmanes de màxima intensitat castellera, aquest cap de setmana ha estat el torn de les colles mitjanes. El premi del dos de vuit folrat ha arribat a les files dels Castellers de Sabadell, que l'aconseguien carregar per primer cop en la seva història, i dels Castellers de Lleida. A un nivell superior, els Xiquets de Tarragona van apuntar-se el segon cinc de vuit de la temporada.

Gràcies al dos de vuit, els Castellers de Sabadell van fer-se ahir un lloc al selecte grup de colles que ha aconseguit alçar enguany un castell folrat. La colla local afrontava la cita amb un ampli bagatge de torres de set i de castells de vuit descarregats, però arribats a cert nivell els assaigs no són prou garantia a l'hora d'afrontar una nova construcció. El dos de vuit va pagar en dues ocasions l'excés de nervis d'una estrena molt esperada però va mostrar un gran domini dels de la camisa verda.

Amb l'acotxadora col·locada, la torre va cedir en un primer intent, però l'excel·lent execució abans de la llenya va fer que la colla demanés una segona oportunitat. A la segona temptativa, el dos de vuit es va mostrar més ben lligat i amb bones mides al tronc. Els saballuts van saber controlar tots els aspectes del castell i van aturar les sotragades més importants fins al moment de l'aleta. L'emoció, però, tornaria a aflorar en els moments culminants. Els nervis del descens van fer tremolar el castell per la part alta, van desmanegar el tronc i el van fer cedir abans que el poguessin descarregar. Els Castellers de Sabadell van completar la seva primera tripleta de castells de vuit amb un tres de vuit nerviós, a la primera ronda, i un quatre de postal.

Les colles convidades a Sabadell van ser els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró. Els primers van rendir a un nivell important i van donar molt bones sensacions. Van descarregar el tres de nou amb folre i el quatre de vuit amb agulla, mentre que els Capgrossos van quedar per darrere de la colla amfitriona en comptar amb el quatre de vuit com a recurs més important.

Cara i creu de les estrenes

A Agramunt, la cara de la moneda va ser per als Castellers de Lleida, que van carregar per primer cop a la temporada el dos de vuit amb folre. Els de la terra ferma ja l'havien portat a plaça durant la diada de les Santes a Mataró, però encara no l'havien pogut coronar. La creu va ser per als Margeners de Guissona, que van haver de descartar el primer intent de quatre de vuit de la seva història per la lesió d'un casteller en l'estructura triada per iniciar la jornada. El dos de set dels Margeners va cedir després de fer l'aleta.

A Torredembarra, els Xiquets de Tarragona van segellar una diada de gran nivell: van descarregar el segon cinc de vuit de la temporada però no es van poder plantejar el castell de nou pisos que portaven en cartera. Els tarragonins van estar acompanyats de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i dels Nois de la Torre. Els vallencs van abaixar el ritme dels últims dies, però van descarregar el dos de vuit amb folre i el cinc de vuit, mentre que els amfitrions van tancar l'actuació amb tres castells de la gamma alta de set.

Finalment, a la festa major de Santa Coloma de Gramenet, els Castellers de Santa Coloma van descarregar el primer tres de sis de l'any i els Xerrics d'Olot el primer quatre, però els Castellers de Badalona es van veure obligats a desmuntar el tres de set tot i que aparentment oferia garanties per ser descarregat.

stats