Cultura
Cultura 27/06/2013

Mascarell considera que la Casa de les Llengües era un projecte "una mica sobredimensionat"

El conseller afirma que el consorci deixa un "llegat" que en el futur es podria reprendre de manera autònoma o a dins d'un altre organisme

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha defensat que la Casa de les Llengües no era un projecte viable en la crisi econòmica actual. En aquest sentit, ha afirmat que la "dura" estructura del consorci, l'import del projecte des del punt de vista arquitectònic i la "necessària" racionalització de la despesa i disminució de les aportacions públiques van provocar la impossibilitat de desplegar-lo. Així mateix, ha afirmat que el plantejament estava "una mica sobredimensionat" i nascut en un moment "diferent" de l'actual, "de grans expectatives". També ha reiterat que el projecte deixa un "llegat" que en un futur es podria reprendre en un format autònom o dins d'algun altre organisme. La Generalitat de Catalunya, la Unesco i el Fòrum Universal de les Cultures van idear el 2005 el projecte de la Casa de les Llengües, que el 2006 va començar a caminar. A finals del 2011 l'ens que s'havia ideat per ubicar el consorci a la fàbrica Can Ricart del Poblenou, amb un cost d'11 milions d'euros, es va haver de dissoldre "per la situació econòmica que vivia el país". Així ho ha justificat el conseller de Cultura durant la seva intervenció a la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament.

Al seu entendre, la Casa de les Llengües "va fer una bona aportació al país" i té "possibilitats de futur", però la seva implementació en una situació econòmica "difícil" "explica perquè avui no existeix", ha reblat. "La situació ens obliga a prendre decisions que en un altre moment no s'haurien pres", ha assegurat. En aquesta línia, Mascarell ha defensat que si no s'hagués dissolt, ara hi hauria un equipament "a mig fer" amb costos "de tota mena" que s'hauria convertit en una "petita llaga al territori urbà". "Vam fer bé les coses, aturant-ho en el moment que calia". "Aquesta és la responsabilitat del Govern. El país pot esperar per tenir l'edifici", ha conclòs.

Preguntat per part de l'oposició sobre la liquidació de l'ens, el conseller ha dit que l'expedient es va fer de forma "modèlica" i amb una liquidació "sense cap deute". En aquesta línia, ha afegit que la meitat de la plantilla, d'11 persones, es va poder reincorporar a altres organismes públics.

stats