PATRIMONI
Cultura 24/07/2020

Cas Coix, un teatre públic amb futur indefinit

L’adquisició del cinema llucmajorer no s’acompanya de projecte ni de dates per fer-lo viable

Cristina Ros
3 min
Cas Coix, un teatre    públic amb futur indefinit

LlucmajorTothom hi coincideix: amb l’adquisició pública del teatre cinema Recreatiu de Llucmajor queda garantida la conservació d’un edifici històric del municipi però també de l’illa. El que és popularment conegut com Cas Coix “és el cinema més antic que es conserva a Mallorca, una vegada tomat el de Sóller”, segons destaca Magdalena Brotons, professora especialitzada en història del cine de la Universitat de les Illes Balears.

Quan aquest proppassat dijous, 23 de juliol, l’actual batle de Llucmajor, el popular Éric Jareño, firmava davant notari la compravenda del Recreatiu per un import de 881.000 euros, es posava fi a una negociació que s’ha allargat durant diverses legislatures i que permet afirmar que ara Cas Coix ja és públic i llucmajorer. Per a l’adquisició, s’han necessitat les ajudes de 500.000 euros provinents de la Borsa d’Allotjaments Turístics; 109.000 euros com a aportació del Departament de Cooperació Local del Consell de Mallorca i la resta del total són fons de l’Ajuntament mateix. “És un orgull, perquè a la fi Llucmajor disposa d’un teatre municipal. Esperam que en un futur pròxim l’antic teatre cinema Recreatiu sigui un referent cultural no només per als llucmajorers, sinó també per als que ens visiten de fora del poble”, afirmava Jareño.

Ho deia tot just rebre les claus de mans de Biel Thomàs, representant de la família que va fundar Cas Coix el 1877 i que el va mantenir obert i amb una programació de cinema i teatre estable fins al 2003, quan va tancar les portes. “El fet d’haver estat en actiu fins fa relativament pocs anys en facilita la recuperació”, segons Brotons.

La incertesa actual

Tot i la materialització de la compra pública de Cas Coix, que ha salvat l’històric teatre cinema de ser un negoci qualsevol, des del mateix moment que l’Ajuntament llucmajorer en va tenir les claus, el batle Jareño en va dibuixar un futur incert, si més no a curt termini. “La remodelació de l’edifici no podrà ser immediata com ens agradaria”, va afirmar, tot referint-se a la situació econòmica i social provocada pel covid-19 i les necessitats derivades. “Esperam que durant aquesta legislatura puguem fer feina en aquest projecte”, va dir sense tenir la seguretat de poder afrontar en els propers tres anys la rehabilitació i manco la posterior posada en marxa de l’activitat per a la infraestructura cultural.

Però, més enllà del temps que passi abans de poder encarar la reforma, el projecte sociocultural per al Recreatiu és avui del tot indefinit. Si quan es va reactivar la negociació entre el Consistori llucmajorer i la família Thomàs, en temps de l’anterior equip de govern i amb Lluís Segura com a regidor de Cultura, hi havia la voluntat de recuperar l’activitat teatral i cinematogràfica, a més d’allotjar-hi l’escola municipal de música, la nova regidora cultural, Xisca Lascolas, es pronuncia en un sentit diferent. “No hi ha res decidit pel que fa al nou projecte de Cas Coix i, en tot cas, no tenim intenció de dur-hi l’Escola de Música, sinó que ens agradaria reformar l’edifici on està ara l’escola”, afirma.

Quan l’ARA Balears li demana per la funció que exercirà el Recreatiu, Lascolas manifesta la voluntat que sigui un espai “per allotjar l’arxiu històric de Llucmajor. També volem que tingui sales d’exposició permanent, el lloc on guardar i exhibir els gegants, els dimonis i els cavallets cotoners. Així mateix, Cas Coix podria incloure part de l’oficina d’informació turística i cultural...”. I el cine i el teatre?, se li demana. “Bé, és clar, també ha de ser cine, teatre i sala de conferències a gran escala”, afegeix la regidora, que espera que puguin arribar ajuts de la Unió Europea per tirar-ho endavant.

stats